Quantcast
Channel: OLUTKELLARI
Viewing all 2034 articles
Browse latest View live

Laitilan Atlanta American Pils

$
0
0
Laitilan Atlanta American Pils

Tätä Laitilan kevätuutuutta kaverini ennätti minulle suosittelemaan ennen kuin olin ainuttakaan tölkkiä kaupoissa nähnyt. Oli kuulemma osunut niin sanotusti nappiin ja vakiinnuttanut lyhyessä paikkansa suosikkien joukossa. ”Aika kovat mainospuheet”, ajattelin, mutta kieltämättä rehdin kuuloinen American Pils kiinnosteli, eikä kaverinkaan makuaistissa ollut aiemman perusteella epäilyn varaa.

Laitilan kuriiri oli lähikauppiastani nopeampi eli sain tölkillisen testiin. Tölkin ulkomuotoa ei varsinaisen houkuttelevaksi voi luonnehtia, mutta etukäteen ajateltuna Columbus-, Sorachi Ace-, Sterling-, Eureka-, Citra- ja Galaxy –humaloitu Pils kuulosti melko toimivalta. Tai ainakin kutkuttavalta, sillä tiettyhän moinen lajikeläjä lagerissa vähän epäilyksiäkin nostattaa.

Mutta näemmä ihan turhaan. Olut on panimon tiedotteen mukaan suunniteltu tarkoituksena tarjota suomalaisten laseihin juotavuudeltaan erinomainen tuote – kesäsesonki huomioiden, tottakai. Tässä kaikessa on minusta kyllä onnistuttu äärimmäisen hienosti.  Suodattamaton, jenkkihekumaa helmeilevä olut on raikas, lagermaisen suoraviivainen mutta samaan aikaan sopivan vivahteikas. Lopun purenta toimii ja kokonaisuus kerää kehuja. Taas yksi kesähitti kasvavaan listaan. Melkolailla sinne kärkipäähän.

Laitilan Atlanta American Pils
Utuinen, kauniin kellertävä ja runsaan vaahdon nostava olut. Tuoksu raikas ja terävästi iskevä. Päävärinä tuntuu vaikuttavan sitrussärmäinen ruohoisuus, jota vaalean hedelmäinen taustaväre sekä greipinkuorisen havuinen, karhea raikkaus tukevat.

Maku on mainio. Se tuore, raikas ja runsaan aromaattinen, lopussa reilusti puraiseva. Tarjolla on kevytlinjaista mutta varmaotteista tropiikin hedelmää, joka valloittaa maun alkupuoliskon ja lopun taustakuoron. Ajan myötä sitrusyrttinen, tillinen ja runsaamman ruohoinen puoli ottaa isompaa roolia saaden lopussa hivenen greippistäkin kärkevyyttä matkaan. Tämähän on vallan hieno olut, joka ei makupuolella turhia säästele!

Kesähitti, ennustan.

Pisteet: 36/50

Maku Session IPA

$
0
0
Maku Session IPA
  • Tyyli: Session IPA
  • Alk.%: 5,2
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi
Toinen Makun kevätuutuus oli jenkkivetoinen, pureva ja raikas Session IPA. 5,2-prosenttinen olut on humaloitu (71 EBU) Columbuksella, Centennialilla, Simcoella ja Chinookilla. Mallaspuolelta löytyy Pale Alea, Cara Palea sekä Crystal 100:aa. Omani sain panimolta, lisää löytyy ruokakaupoista.
Sitruksinen, havuinen ja miellyttävästi katkeroitu Session IPA on seurajuomien aatelia. Virkistävä ja vankkarunkoinen olut taipuu monipuolisesti myös aterioinnin kylkeen.
Maku Session IPA
Kauniin keltainen, hivenen utuinen ja erittäin kauniin, tiiviin ja kestävän vaahdon saava olut. Tuoksu on tuoreen greippinen, muutoinkin sitrushedelmävetoinen ja havuinen. Raikasta menoa suoraviivaisella otteella.

Maku toimii. Taas hyvä nippu havuja, alusta lähtien otettaan kiristävää sitruksisuutta ja lopussa kohti jälkimakua sivaltavaa greippisyyttä. Vaalea mallaspuoli ei turhaksi tielle nouse ja humalakirjo saakin temmeltää kaikessa raikkaudessaan. Jonkinmoista tropiikin iloittelua silti aromipuolelle kaipailisin, sillä melko karhealta tuo suoraviivaisuus pitemmän päälle tuntuu. 

No, mutta kokonaisuutena toimiva paketti, jossa juotavuus on kohdillaan, häiriötekijöitä ei löydy ja raikkaus on viety tappiin.

Pisteet: 33/50

Vappujuomaa: Hangaround & Nobody Brewing Panomiesten Sima

$
0
0

Hangaround & Nobody Brewing Panomiesten Sima

Olen itse aika laiska vapunhengetär eli simat tulevat anopilta ja munkkejakaan en itse väännä – en niistä kyllä sen suuremmin edes välitäkään. Sima sen sijaan yllättää vuosi toisensa jälkeen. Ennakkoon vähän tuntuu, että kyllähän ilman sitäkin pärjäisi, mutta kun se pullo sitten tulee korkattua, jään aina pohtimaan, miksei tätä voisi pitkin kesää lipitellä. Raikasta, suunmukaista ja ainakin meilläpäin pirskahtelevaa, mutta enemmän kuivaa kuin makeaa kun tuo on tavannut olla.

Tänä vuonna simatarjontaa täydensi Hangaround & Nobodyn Pekka, joka toimitti erään peltomarketin parkkipaikalle muutaman kotikeittiön maltaisen koe-erän sekä putelin Reittausblogin panimosima-ohjetta mukailevaa simaa. Oluttahan tämä ei ole nähnyt kuin hiivan muodossa, mutta mitäpä sitten. Hyvin suunmukainen, raikas, kepeä ja virkistävä sima.

Tätä oli muuten mielenkiintoista arvioida, sillä maun sanoiksi pukeminen osoittautui melko haastavaksi. Miltä sima maistuu? Siis mitä makuja sen sisältä löytyy. Tätä piti ihan tosissaan pohtia ja alla oleva kuvailu on vähän sinne päin.

Tämän myötä herättelin taas mieleeni ihmetyksen, miksi tällaisten juomien sesonki on aina rajattu niin pirun lyhyeksi aikaikkunaksi, jolloin sitä sitten hörpitään kaksin käsin ja kammotaan sen vuoksi loppuvuosi. Esimerkiksi glögihän olisi pelkän joulusesongjn sijaan koko talvikauteen istuva lämmike ja vaaleampisävyinen palvelisi helposti aina juhannukseen saakka. Joskus jopa ylikin. Simaa sitten siinä rinnalla ja eteenkinpäin lämpiminä päivinä.

Hangaround & Nobody Brewing Panomiesten Sima
Utuinen, kauniin vaalea ja nopean vaahdonkin nostava sima. Sihisee kivasti, poreilee iloisesti. Tuoksu on raikas, sitrusmainen, sopivan hunajainen ja kukkea. Kevään merkkejä, selviä sellaisia. Ihan simalta tuoksuu ja rusinat voisi hyvillä mielin lyödä sekaan.

Eikä maku poikkea linjasta. Hyvin raikas, hiukan kuivakin. Terävät hiilihapot tehostavat kepeyttä ja raikasta luonnetta osuvasti. Sitruksen kuorta ja mehua, hienoista teemäisyyttä ja vaaleaa, kukkeaa hunajaa. Tai miten sitä siman makua yleensä nyt kuvaillaan. Todella hyvä sima joka tapauksessa ja tyyliltään sellainen, mikä uppoaisi napaan kyllä kesäiltanakin.

Helvetin hyvä sima.

Hailuodon Laakeri

$
0
0
Hailuodon Laakeri
K-Supermarket Länsiväylä pitää yllä paikallisesti varsin kovatasoista olutvalikoimaa, johon kuuluu näillä nurkin vähemmän nähtyjä tuotteita mm. Hailuodon Panimolta. Syksyllä nautittu Syysvehnä hurmasi allekirjoittaneen, mutta jatkoa panimon tuotantoon tutustumiseen piti odotella aina tänne kevääseen saakka. Syitä on monia, mutta lähinnä omista logistisista muutoksista johtuvia. Laiskuudellakin kuuluu olevan jotain tekemistä aiheen kanssa.

Mutta hyvää kannatti odottaa. Toisena tuotteena testiin lähti panimon kehuttu Laakeri. Tuttuun, välillä ehkä kynnykseksi nousevaan 0,75-litraiseen pulloon pakattu olut kuuluu panimon valitsemaan hienoon linjaan valmistaa laadukkaita ja maistuvia saksalaisia perusmakuja. Kuulemma Hailuodon pohjavesi soveltuu hyvin etenkin lagereiden tekoon.

Laakeri ammentaa innoituksensa Baijerin suunnan helleseistä. Mukana on vähän uudemman trendin humalalajikkeita Saphirin, Smaragdin ja Cascaden muodossa, mutta mitään pipopäiden parranpäristelytrendailua ei onneksi ilmoilla ole. Se ei ehkä tähän kohtaan olisi luontevalta tuntunut. Hemmetin hyvä lager, joka pääsee irti pienen odotuksen jälkeen.
Mieto ja maukas, raikas kullankeltainen lager. Klassinen baijerilainen helles-tyylinen olut.
Humaloitu uuden sukupolven aromihumaloilla jotka antavat oluelle miedon katkeruuden ja erinomaisen humalan aromin. Olut jokaiseen makuun.
Hailuodon Laakeri
Vaaleanlainen, hieman utuinen ja muhevasti vaahtoava olut. Tuoksu on perusvarma, puhdaslinjainen ja vaalea lageresimerkki. Vaaleaa, viljavaa ja hivenen leiväntynkäistä mallasta sekä sen kanssa tasapäin virtaavaa yrtin ja ruohon sekaista tuoreutta.

Maku on oivallinen. Aluksi tuntui, että tasapaksua keppanaa siinä missä moni muukin. Mutta sitten... No tässä lajissahan ei toki mitään ihmeellisyyksiä tahi makujen ilotulitusta tarjolla kuulu ollakaan, vaan taikuus on yhtä kuin makujen harmonia ja taidokas tasapainoisuus ilman turhia krumeluureja jne. Mutta tosiaan, sitten: maut avautuvat ja kevätaurinkoinen, mieto mutta riittävän voimakkaan kukkaisa, yrttinen sekä ehkä eniten ruohoinen nipistys puhkeaa humalan kävylle. Ei liian railakkaasti, mutta vaalean lagerin viljavaa ja kevytlinjaista runkoa vasten ihanan ponnekkaasti. Jälkimaku jatkuu pitkänä, ruohoisen rapeana ja humalan janoa ylläpitävänä.

Laakeri jatkaa panimon laadukasta linjaa ja on suorastaan eduksi laadukkaiden peruslagereiden kastille. 

Pisteet: 35/50

De Ranke XX Bitter

$
0
0
De Ranke XX Bitter
Belgiklassikoiden joukosta löytyy hävyttömän monta, usein tyrkylläkin ollutta ja viimeistään netin kautta vaivattomasti saatavilla olevaa herkkua, joita en ole saanut aikaiseksi testattua. Useimpien kohdalla olen vieläpä varma, että pitäisin tuotteesta vähintäänkin paljon, ellen jopa enemmän. De Ranken XX Bitter on yksi näistä oluista, mutta nyt tuo puute on onneksi korjattu.

XX Bitter ei kuulu belgiklassikoiden ikiaikaisimpien munkkioluiden kastiin, vaan sen juuret, kuten itse panimonkin, ovat 1990-luvun puolella. De Ranken tarina alkaa käytännössä vuodesta 1994, jolloin Nino Bacelle perusti Brouwerij Nino Bacelle –nimisen yrityksen. Pari vuotta myöhemmin kuvioihin tuli mukaan Guido Devos ja panimonkin nimi päivittyi nykymuotoiseksi.

De Ranke tunnetaan laadukkaista tuotteistaan ja aiheesta tinkimättömyys on ollut yksi tärkeimmistä päätavoitteista aina alusta alkaen. Panimo humaloi oluensa kokonaisin humalankävyin ja luottaa pullokäymisen voimaan. Näin oluet saadaan kuluttajan kätösiin mahdollisimman käsittelemättöminä, ”luonnollisina”.

Kun XX Bitter syntyi vuonna 1998, oli se markkinoiden katkerin belgiolut (65 IBU). Tämä oli itseasiassa täysin tavoiteltu merkkipaalu, johon nimen tupla-äksäkin viittaa (Extra Extra). Sitä se oli ilmeisen pitkään, mutta tarinan nykytilasta minulla ei ole varmuutta – kenties moderni IPA-aika on tuonut rinnalle jo useita kilpailijoita, mutta ainakin 90-luvun lopulla kyseessä oli poikkeuksellisen puraiseva ilmestys. Ajankohta huomioon ottaen ei liene erikoista, että humalointiin on valittu kaksi ”melko arkisen” kuuloista, mutta toimivaa euro-lajiketta kuten  Brewer’s Gold ja Hallertau Mittelfrüth. Vahvuudeltaan kuusiprosenttinen, eli belgimittapuulla sessiokamaa…

Oluen tyylistä on käyty satunnaista keskustelua, mutta Belgi Alena se näkyy moneen paikkaan kirjatun. Tarjolla on ollut myös rapeammin humaloidun Golden Alen ja IPA:n hybridi-leimaa, joskus puhutaan Bitter Pale Alesta. Vähän pöllöjä kaikki, mutta eipä minulla tähän mitään hohdokkaampaa ideaa ole tarjota. Rapeasti humaloitu, vaalea ja kuivaksi tiristetty belgiolut, joka kannattaa kohdata - oli se tyyli sitten mikä hyvänsä.

De Ranke XX Bitter
Samea, keltainen olut kauniilla valkealla vaahdolla. Tuoksussa hyvä annos sitrusta, ruohoa ja yrttejä sekä belgimausteista potkua. Runko vaikuttaa vaalealta, kuivahkolta ja viljavalta.

Maku toistaa tuoksua. Kukkaista, sitruksista ja yrttistä, varsin purevaa tunnelmaa alusta loppuun. Matkassa on toki myös etenkin lopussa mukaan yhtyvää mausteisuutta. Alussa hieman hedelmää, mallaspuolella viljavuutta ja vaaleutta. Aika napakka purenta, erittäin kauniisti toimiva kokonaisuus. Valkoviinimäistä pirskahtelevuutta, kuivuutta yhdistettynä rapeaan purutuntumaan…

Ai että…

Pisteet: 38/50

Tucher Sebaldus Helles Hefe Weizen

$
0
0
Tucher Sebaldus Helles Hefe Weizen
Sebaldus auki kohti kesää… Siinäpä hyvä ohjenuora aurinkoisten päivien ratoksi. Ja oluestahan tässä taas puhutaan, että olkaapas. Alkosta tosiaan löytyy kelpo vehnää vaikkapa Dr. Oetkerin Ristorante Salame Mozzarella Pesto –pakastepizzan kumppaniksi. Ja vieläpä muuten saman ”talon” tuote!

Nürbergin suojeluspyhimyksen, Pyhän Sebalduksen, nimeä kantava Tucher Sebaldus Helles Hefe Weizen on kuulunut Alkon valikoimiin jo hyvän aikaa ja noussut samalla omaksi suosikkivehnäksi sen tarjonnassa. Kuusiprosenttinen rungon vuoksi se on myös melkeinpä ainoa vehnänen, jota lakimuutoksen jälkeen viitsii enää Alkosta edes hakea. Perusvarmat Weihenstephanerit ja Franziskanerit kun saa nykyisin noukittua mukaan ihan lähikaupan hyllystäkin.

Tucher itsessään on kohtalaisen kokoinen panimo, joka on osa mm. pakastepizzoista tunnettua Oetker Groupia. Elintarvikejätin suojistahan löytyy useapikin panimoalan yritys, joista osa toimii perusmakuja trendikkäämpienkin tyylien ympärillä – kuten esimerkiksi aiemmin blogissa käsitelty BraufactuM. Omistussuhteista huolimatta ja riippumatta pitkän linjan Tucher hoitaa homman tyylikkäästi ja on vakuuttanut ainakin meikäläisen tällä upealla vehnällään.

Sebaldus on vaalea, pehmeä ja muheva hefe, joka osuu aika syvälle sydämeen. Miellyttävä kumppani moneen tilanteeseen ja toimi kauniisti myös talven keskellä. Tuleva kesä on tietysti sitä osuvampaa käyttöaikaa ja uskon yhteisen taipaleemme jatkuvan iloisena, ehkä aiempaa tiiviimpänäkin.

Tucher Sebaldus Helles Hefe Weizen
Kauniin keltainen, muhkean vaahdon muodostava, tasaisen samea ja ylväänä kaatuva olut. Tuoksu miellyttävä, runsas ja kesäinen. Vaalea, vehnäisen maltainen, hedelmäinen, banaanisen leivonnainen, sitruksisen raikas ja keskirunsaan mausteinen.

Maku toimii hyvin. Se on kokonaisvaltainen, syvä ja runsas, mutta myös vaaleudessaan raikas, pirteä ja virkistävä.

Banaania löytyy hieman, sellaisessa kuivakakkuisessa ja yleisen hedemäisessä muodossa. Syvää vehnäisyyttä, kohtalaista sitruksisuutta sekä mukava lataus hefemäistä mausteisuutta. Hienoisen odottelun jälkeen muhkein tunnelma tasaantuu ja sitruksinen, mausteinen loppupuolisko saa suurempaa roolia tuoden lisää raikkautta peliin. Heinosti pelaava hedeweizen kaikenkaikkiaan.

Pisteet: 37/50

Kakola Brewing Company: Riemu & Hurlum

$
0
0

Tuoreita Kakola Brewing Companyn oluita testissä
Tällainen Keski-Suomessa tiukasti jöröttävä harrastaja pääsee harvoin tuoreeltaan käsiksi uuden pienpanimon tuotteisiin, joten kollegan vappuhulinointi rannikolla tarjosi harvinaisen hyvän tilaisuuden nakittaa hälle hieman kuriirin tehtäviä. Näinpä vappuna homman korkanneen Kakola Brewing Companyn oluet matkasivat käsiini pahimman vappuhumun laannuttua ja lähtivät testiin viikonloppuna. Tai kaksi kolmesta ainakin. Yksi jäi odottamaan kohtaloaan.

Kakolan tyhjennetyn vankilan alueelle on tosiaan suunniteltu jos jonkinlaista uusiokäyttöä ja hienolla paikallahan tuo Turun ytimen ja joen läheisyydessä onkin. Ensimmäisten joukossa aluetta ilostuttava Kakola Brewing Company esittelee itsensä naapurustopanimona, mistä tulee hieman mieleen nykyisessä pääkaupungissamme vaikuttava Vallilan Panimo. Rosoinen, uuden käyttötarkoituksen saava kaupunkimiljöö varustettuna omalla panimolla on myös aika trendikäs juttu ja muutoinkin kannatettava kaupunkikulttuurillinen asia. Esimerkiksi Jyväskylän Kankaalle olisi mukava saada vastaavaa toimintaa…

No, turkulaiset aloittivat urakoinnin neljän oluen voimin. Sain näistä käsiini kolme kauppavahvuista eli Hurlum-lagerin, Riemu-pale alen sekä Vautsi-vadelmasourin. 6,5-prosenttinen Riviera-IPA olisi toki ollut saatavilla panimopuodista, mutta em. kolmikko oli poimittu keskusta-alueen marketista, minne sillä ei tietty ollut asiaa.

Kakolan etikettipuoli on omaan silmään erittäin hyvännäköinen, mikä yhdistettynä hieman lättänään pikkupulloon luo mielleyhtymän Duggesin tuotteisiin. Oluentuotannossa tavoitellaan tynkävuonna 35 000 litraa ja jatkossa tähtäimessä kuuluu olevan n. 60 000 litran vuosituotantotahti.

Käsiin saatu kolmikko.
Olutmedi(t)oinnin sekatyömies Teemun Bönthöö Bönthöö –blogin sivuilta voi lukea panimon ja samalla avautuneen panimopuodin tuoreita tunnelmia menneeltä vapulta. Ääneen on päästetty turkuuntunut, aiemminkin Bönthörin blogissa vieraskynäillyt ja Lahtikossakin tarinoinut Teijo Aflecht:

Bönthöö Bönthöö: Kakola Brewing Company – naapurustopanimo esittäytyy


Ja sitten oluiden kimppuun. Ensikosketus tuli otettua kevään juhlateemaan nimensä puolesta istuvan Riemun voimin. Kyseessä on varsin mukava, havuisen pihkainen ja greippisen hedelmäinen APA. Seuraavaksi testiin lähti saksalaista tyylipuhtautta tavoitteleva Hurlum Helles Lager, joka ihan maistuvalla linjalla liikkuikin.

Kokonaisuutena ihan tasapainoinen ja hyvältä vaikuttava avaus, vaikkei sen sykähdyttävämpiä hetkiä vielä vastaan tullutkaan. Karikot on joka tapauksessa vältetty hyvin ja tässä tasapainosuhteessa osuu varmasti melko ison kuluttajasegmentin mieliin, aina satunnaisseikkailijasta mallasjuomien urbaaneihin konossööreihin. Ainakin tämä keveämmän pään startti petaa hyvin paikkaa yhdessäolon ja rennon oleilun kaltaisiin tunnelmiin, kuten puistopiknikeille, taajaman ulkopuolelle jäävään luonnonhelmaan tai saaristotuulten hyväilemiin mökkimaisemiin.

Kakola Riemu

American Pale Ale / 5,0%
Comfortingly balanced Pale Ale with rich aromas of pine and citrus.
Malty, hoppy, balanced.
Punakka, hieman utuinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on ananaksisen trooppinen, kypsän mangoinen, sitrusvivahteinen, kevyen kukkea ja isommin pihkainen. Rungon puolelta vaaleahko, keskirunsas sekä hivenen karamellinenkin.

Maussa pihkainen havu korostuu, sitruksinen puoli saa greippisempääkin särmää, mutta kypsä ananas tropiikin lisineen pehmentää tunnelmaa miedon karamellin tukemana. Lopussa esiintyy myös yrttisyyttä ja kukkaisuutta, jälkiliuku on silti enempi greippinen.

Alkuun tuntuu että purenta voisi olla runsaampikin ja tunnelmasta puuttuu muutenkin se selkeä, rohkeasti esiin astuva pääväri. ”Hyviä makuja, mutta liian tasaisena soppana ja ajoittain alta vähän onttonakin” ajattelen, mutta pian sävyt alkavat selkiytymään.

Greippi ja pihkainen, havuinen humina löytävät toisensa ja runkokin tukee menoa mukavan jämäkkänä, silti tyyliin sopivan kepeänä. Makumaailmasta löytyy edelleen ajoittaisia aukkoja, mutta voimistunut ja selkiytynyt linja tekevät oluesta varsin miellyttävän juotavan. Ei ehkä kaikkein parhaiten yleisestä diipadaapa-tarjonnasta erottautuva tuote, mutta kuitenkin sen verran toimiva, että ostaisin toistekin. 

Humalanhakuisen katkeralta kantilta muotoiltuna: isomman peräkärryn kyllä kytkisin...

Pisteet: 33/50

Kakola Hurlum

Helles Lager / 4,5%
German style lager full of flavour yet refreshingly uncomplicated.
Bright, crispy and fresh.
Vaalea, hitusen utuinen ja kepeän vaahdon nostava olut. Tuoksu on kiva. Ruohoa, siihen sitoutuvaa yrttisyyttä sekä vaalean viljavaa maltaisuutta. Taustamenosta on aluksi vaikea saada kiinni. Voita ja kukkaa? Siltä se aluksi tuntuu. No ei, vaan vienoa makeutta, kukkeaa yrttiä. Hyvillä linjoilla siis edetään.

Maku toistaa tuoksua. Vaalea mallas on viljavaa, mutta myös hivenen paahtoleipäistä. Ruohoinen tuoreus sulautuu yrttisyyteen, hillity kukkaisuus kaikuu taustalla. Lopussa on myös jännää mausteen tuntua, mikä hieman raskauttaa tunnelmaa. Ei aivan täysosuma, mutta suht hyvällä tasolla liikutaan.

Pisteet: 31/50

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping (2017)

$
0
0
Saison Dupont Cuvée Dry Hopping (2017)

Kesäinen auringonpaiste saa mieleni halajamaan Saisonia sun muita kesäherkkuja ja niitähän tuli tuossa hetki sitten tilattua ATK:n välityksellä itse emämaa Belgiasta. Koriin etsiytyi pari pulloa maineikkaan Brasserie Dupontin maineikkaan Saison Dupontin maistuvaa, vuosittain hieman elävää Cuvée Dry Hopping –versiota. Tuorein erähän tottelee vuosilukua 2017 ja ainakin edellisvuosikerta hyväili suuta happamansävytteisen panimoiltaman tohinoissa.

Cuvée-sarjan erikoisuutena on nimessäkin paljasettu kuivahumalointi. Olutta valmistuu vuosittain rajattu erä ja käytetty humalalajike on joka vuosi eri. Vuonna 2016 se oli Brewers Gold, tällä kertaa slovenialainen Styrian Eureka. Dry Hopping –vintageilua on harjoitettu vuodesta 2010 lähtien ja mikäpäs siinä. Toimii minulla siinä missä klassinen Saison Dupontikin – jota tuli myös useampi pullo taas hommattua.

Oluen perusideaa kannattelevasta kuivahumaloinnista huolimatta panimo kehuu tuotteen kelpaavan, jopa pitävän, kellarikypsyttelystä, mutta eiköhän nämä tässä kevään ja alkukesän aikana jo lasiin kaadella.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping (2017)
Samea, aurinkoisen keltainen ja erittäin, erittäin kuohkean, pitsiä runsaasti jättävän ja kestävän vaahdon kruunaama olut. Kaunista. Tuoksu hivelee mieltä. Mistä nyt alottaisin... Kukkaisa, vaaleita hedelmiä sitruksen johdolla esittelevästä tuoksusta löytyy heinikkoista kuivuutta, ruohoista yrttisyyttä ja kuivahkoa mausteisuutta. Korianterinen särmä tuo tunnelmaan oman vivahteensa ja parfyymimäiseksikin nouseva aromaattisuus pysyy ihailtavan maanläheisenä, maaseudulla veitetyn elokuisen hellepäivän tuntuisena, niittymäisenä maisemakuvana.

Maku jatkaa tuoksun jalanjäljissä. Sitrus sekoittuu yrttiseen ruohikkoon, vaaleat hedelmät koostuvat pitkälti valkoviinimäisistä sävyistä ja valkopippurinen, saisonhiivainen mausteisuus syleilee korianterista teemaa. Tunnelmaa säestää tuulessa humiseva, sadonkorjuuseen jo valmistuva, kuiva heinikkoisuus, viljava maltaisuus. Aromaattisuus ei aivan tuoksun parfyymisfääreihin yllä, mutta jotenkin tämä romanttisen maalaismaiseman tuntuinen kokonaiskuva vain puhuttelee.

Kaunis Saison, monessa suhteessa.

Pisteet: 39/50

Toccalmatto B Space Invader

$
0
0
Toccalmatto B Space Invader
Parman liepeillä vaikuttavan Toccalmatton oluet ovat toistaiseksi kiertäneet lasini, vaikka sen tuotoksia on jo hyvän aikaa tullut vastaan mm. verkkokaupoissa. Nyt sitä sitten etsiytyi Alkonkin puolella ja aika päheällä etiketillä varustettu Black Cascadian Incredible Pale Ale lähti sitten testiin.

B Space Invader on galaktisten Apollon ja Galaxyn lisäksi Simcoen, Amarillon ja Summitin voimin humaloitu Black IPA. Lajin ylimmäksi ystäväksi en voi tunnustautua, mutta kyllähän tämä jo etiketin vuoksi piti maistaa. Kokemus jäi kuitenkin hieman vaisuksi makujen ja tunnelman ohkaisuuden vuoksi. Ihan jees, mutten kyllä suosittelemaan lähtisi…
Beyond the boundaries of styles, this is an extreme black IPA: a complex dark malt base, with notes of dark caramel, toffee, licorice, nuts and coffee bond with an intense resinous hoppiness with red berries flavours.
Toccalmatto B Space Invader
Aika tummanruskea, suht vähävaahtoinen olut. Tuoksu on runsaan greippinen, kypsän hedelmäinen ja paahtomaltainen. Ruohoisuus tukee greipin raikkautta, reunoilla on vähän leipäisiäkin sävyjä.

Maku on hyvä, mutta ehkä vähän ujo. Pieni lisäpotku olisi kiva juttu. Greippiä on toki riittoisasti ja etenkin loppukurvi vedetään aika mallikkaan rapealla liu’ulla. Paahdettu maltaisuus on makuna hyvin läsnä ja sen ruislimppuinen vivahde sopii kuvaan hyvin. 

Pontta ei järin paljon suutuntuman puolelle riitä ja vaikka tyylissä tausta melko kepoinen saa ollakin, soisi huulille nousevan edes hitusen pyöreämpää tavaraa. Makujen taustakin jää ontoksi, eikä sinällään voimakkaita sävyjä tehostava kypsä hedelmäisyys saa melko ohueksi kerrokseksi ladottua makukirjoa juurikaan syvemmäksi.

Ihan kiva greipin rutistus suuhun kyllä jää, mutta valjuhko kuva on jo piirtynyt muistiin.

Pisteet: 30/50

Vehniän Metal God Sahti

$
0
0

Kerrankin alkoholipitoisesta juomasta löytyy selvät
varoitusmerkinnät. Tästä olisi viranomaistahot innoissaan.
Vehniän sahtipitäjässä on pienen tauon jälkeen taas keitelty juomista kauneinta. Mahtipontisen nimen innoittajana toimii viikonloppuna Kuohun kylällä järjestettävä metallimusiikin täyteinen kylätapahtuma, Metal Massage vol.4, jonka alkumaljaksi nyt esiteltävä perinnejuoma on valmistettu.

Metallihierojaisten virallinen janojuoma poikkeaa reseptiikaltaan hieman Vehniältä aiemmin tulleista Runtusahdeista. Mallastetun rukiin osuus on kasvatettu 1,5-kertaiseksi ja sahti on saanut tekeytyä hieman aiempaa kauemmin, eli noin nelisen viikkoa. Humalointi on hoidettu tsekkilajikkein ja saamani näyte-erä on ilmeisesti otettu talteen ennen toista lapotusta – tämä siksi, että arvio ehtii eetteriin ennen tapahtuman alkua.

Komean etiketin ilmoittamaan, saatanalliseen 6,66-prosentin lukemiin ei tämä sahti lopulta asettunut, vaan vahvuudeksi ilmoitettiin 7,9%, mikä  vastaakin paremmin omaa suunmukaisuustasoa. Pian kävikin ilmi, että lasiini kaatui kenties parasta antia, mitä Vehniältä on tähän asti testiin saatu. Hemmetin hieno sahti, joka syvyydestä ja muhevasta maltaisuudestaan huolimatta ei mässäile liialla makeudella, vaikka sitä tietty paljon tarjoaakin. Rymistelymusiikkia syvästi vieroksuvana voisin piipahtaa paikalle ihan vain tämän sahdin vuoksi…

Metal God Sahti
Keskitumma, toffeisen ruskea, likaisen samea sahti. Tuoksussa tuntuu aluksi olevan iso annos tummaa, kypsää banaania, mutta leivosmainen makeus ajaa siitä melko pian ohi. Semmoinen banoffeemaisen makea, mausteinen pehmeys valloittaa tuoksukentän banaanin ja kevyen liuotinmaisen terävyyden seistessä taka-alalla. Tunnelma ei kuitenkaan ole ylitselyövän makea, vaan matkasta löytyy myös mukavan rustiikkista tuntua tuovaa kuivuutta sekä tuota leivosmausteisuutta.

Maku on hyvä. Mausteinen kuivuus on tuoksua runsaampaa ja etenkin lopussa kevyen katkeruuden kanssa mukavan vahvaa otetta ottavaa. Alku taas on banaanisempi, leivosmaisen maltainen ja toffeinen. Myöhemmin luonne muuttuu kypsemmän hedelmäiseksi, mutta mausteen alla myös toffeisesta viljavammaksi. Rukiin kaunis rouheus on parhaiten esillä mausteen valloitamalla loppupuoliskolla. Jälkimaussa on mausteisuutta ja katajaa, pientä yrttisyyttä myös.

Sahti tahmaa huulet ja valloittaa sydämet. Erinomainen, suorastaan saatanallisen hyvä sahti.

Pisteet: 41/666

Laitilan Kölssi

$
0
0
Laitilan Kölssi
Kevään ensimmäinen hellerintama ajoi blogistin maaseudun rauhaan, pois paahtavassa kartanopuutarhassa odottaneiden piha-askareiden ääreltä. Mukaan mäntykankaan sävyttämiin mökkimaisemiin lähti myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ”kevätuutuus”, näytekappaleena saatu Laitilan Kölssi.

Tämänkaltaisia testiolosuhteita olin tuotteelle oikeastaan odotellutkin, eikä visio puitteiden ja oluen yhteensopivuudesta metsään mennyt. Tai meni, muttei huonolla tapaa. Tölkkipakattu Kölssi on nimittäin hemmetin hyvä mökkiolut ja mikäli kauppahintakin alle kolmen euron painuu, tulee se korvaamaan saman panimon Kukko Hellesin jääkaapin vakiokäyttöoluena. Sama tarina on muuten Atlanta American Pilsinkohdalla eli luotto munapitäjän antimiin on tänä kesänä kova. Kolmantena käyttöoluena näkyy kulkevan Heineken 0,0, jota on kulunut etenkin lenkkien jälkeen ja grillipuuhien lomassa.

Kaksoistornikaupungin lokaatiosuojattua Kölschiähän on Laitilassa valmistettu aiemminkin. Kievari-sarjaa edustanut Kölssi ei kummempia värinöitä viisi vuotta sitten aiheuttanut, joskin tuohon aikaan makunystyröiden arvostus vaaleita perusmakuja kohtaan oli muutoinkin ns. trendin mukaista eli ei-niin-suopeaa. Sittemmin yhteinen sävel pilsien, hellesien ja muiden (etenkin) germaanijuomien kanssa on taas löytynyt ja valinnoissa ehkä jopa hieman korostunutkin.

Laitilan Kölssi
En ole varma, onko nyt tölkkiin saatu tuote täysin samaa tavaraa kuin tuo kievarilainen, mutta ainakin Olutpostin jutun perusteella Kievari Kölssi toimi reseptiikaltaan pohjana nykyiselle Kölssille. Olut rakentuu Pilsner- ja vehnämaltaiden varaan Magnumin ja Perlen toimiessa humalan roolissa. Tyyliltään Kölsch on pintahiivaolut, joka usein (kuulemma) kuitenkin mielletään lagereihin kuuluvaksi. Se on kuitenkin hedelmäisempi kuin pohjahiivaverrokit, joskaan ei nykykäsitystä ”hedelmäisyydestä” runsautensa puolesta ehkä täytäkään. Klassinen ”German Pale Ale” joka tapauksessa.

Kölschiä ei Suomessa tosiaan Kölschinä saa valmistaa, mikä huomattiin kevään pienpanimokattauksessakin: Vakka-Suomen listaama Prykmestar Kölsch katosi hyllyistä ensimmäisen päivän jälkeen ja palasi myöhemmin Prykmestar German Alena. Aiemman arvion puolelta löytyy hieman vuosilukutietoa nimisuojasta ja oluen yleishistoriaakin.

Arvioita olut on tosiaan panimolta saatu. Se on nautittu mökkiterassilla kuikkapariskunnan pitkin järvenselkää kaikuvien kutsuhuutojen, palokärjen sähkötolpparummutuksen ja metsissä heleästi soivan käen kukunnan säestyksellä. Suosittelen.
Laitilan Kölssi on suomalainen vastine saksalaiselle Kölnin kaupunkialueella valmistetulle Kölsch-oluelle. Kölssi on Kölsch-tyyppinen täysmallasolut, jossa on aistittavissa pintahiivakäymisen tuottamaa hedelmäisyyttä, selkeän ja puhtaan mallaspohjan raikkautta sekä keskiasteisesti humaloidun oluen aromia ja katkeruutta. Kölssi sopii hyvin kala- ja liharuokien, grilliruokien ja riistaruokien kanssa nautittavaksi sekä saunaolueksi ja seurustelujuomaksi. Oluen valmistukseen on käytetty kotimaisia Pilsner- ja vehnämaltaita sekä saksalaisia Magnum- ja Perle-humalalajikkeita.
Laitilan Kölssi
Viljavankeltainen, haalean utuinen ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on kaunis. Se on miedohko, puhdaslinjainen ja toimiva. Aluksi nenä poimii kevyen, hedelmäisen tuulahduksen, jonka alta paljastuu yrttireunuksinen, ruohoisen raikas ja vaalean maltainen, hieman hunajainen kokonaisuus. Tasapainoa piisaa ja sävyt löytävät hienosti parinsa.

Maussa hunajaisuus on tuoksua kevyempää, yrttisen ruohoinen tuoreus taas napakampaa. Vaalea mallas saa hyvin roolia, raikkaus on hyvällä tasolla ja puhdaslinjainen yleiskuva uppoaa maaliinsa. Simppeli, yksinkertainen, mutta juuri siksi niin hyvä.

Taitaa viedä paikan saman panimon Hellesiltä vakiokaappioluena - ainakin jos hinta saadaan alle kolmen euron.

Pisteet: 34/50

Kotiolut: Hangaround & Nobody Brewing 40900

$
0
0

Hangaround & Nobody Brewing 40900

Hangaround & Nobody –duo on ensimmäisen kaupallisen eränsä jälkeen ns. takonut kuumaa rautaa. Uutta Håller Din Tunken –erää on saatu jo levitykseen, toiminta on viety Oy-tasolle ja uusia koe-eriäkin on jo keitelty. Lisää kaupallisia keittoja on sovittu jo lähitulevaisuuteen, joten hyvin alkanut matka saa kesällä ansaittua jatkoa.

Tällä kertaa kotikeittelyssä on lähdetty temaattisesti paikallistasolle. Säynätsalon saaristovaltioon viittaava 40900 viestii kotiseuturakkautta ja kyllähän Säykki oman oluensa on ansainnutkin. Kyseessä on (muistaakseni/käsittääkseni) kaksikon ensimmäinen lager. Sen humalointi hakee moderneja tuulia Uudenseelannin suunnalta ja vahvuuskin asettuu kaupparajan raameihin.

Harmillisesti oma pulloni taisi olla sunnuntaikappale, kun makua ei juuri tuntunut irtovan ja aromitkin olivat jonnekin karanneet.

Hangaround & Nobody Brewing 40900
Kevyen punakka, vaaleahkonkeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on hyvin ohut, lähinnä vaalean maltainen ja vaalean marjaisa. Pientä yrttiä ja mausteisuutta, mutta myös kevyttä simamaista rusinaa.

Maku ei ns. kolahda. Se on ohut, sinällään kelpo lagermaista mallasta tarjoavaa, mutta myös simaisen marjaisaa tuntua ja lääkemäistä mausteisuutta antavaa. Epämiellyttävää, hyvin laiha, ehkei ihan sitä mitä piti...

Andechser Weissbier Dunkel

$
0
0
Andechser Weissbier Dunkel
Kaupparajan kevyt nosto toi saksalaisvehnät lähimarkettiemme hyllyihin ja etenkin yleisemmät lajit Franzikaner-Weihenstephaner-Erdinger –linjalta esiintyvät valikoimissa jo nyt vahvasti edukseen. Mukaan on kuitenkin saatu tavaraa myös Alkon luottopanimoiden ulkopuolelta ja etenkin isäni suosiman Klosterbrauerei Andechsin tuotteet ovat olleet mieluisa lisä tarjontaan.

Toistaiseksi nämä aiemmin vähemmän näkyvillä olleet germaanioluet tulevat olemaan Alko-saatavuuksia korkeammin hinnoiteltuna mm. maahantuonnin pienuuden vuoksi. Suuri, hintaa alaspäin painava volyymi puuttuu, kun oluita tuodaan kauppoihin laatikko kerrallaan Alkon keskusvaraston pihaan kurvaavan täysperävaunurekkajonon sijaan. Toivotaan, että aika tasoittaa tätäkin suhdetta ja esimerkiksi tätä tumman puhuvaa laatuvehnääkin saa sopusuhtaiseen hintaan. Nyt maksusuoritus ohensi bisnessalkkua reilun neljän euron verran.

Andechser Weissbier Dunkel on kuulunut luostaripanimon tuotantoon vuodesta 1997 alkaen. Baijerilainen vehnä, paahdetut ohramaltaat sekä alueen Hallertau-humalat muodostavat hiivan kanssa kauniin ja maistuvan kombinaation, jonka tummasävyinen ja kypsä syvyys tursuavat suuhun kuin siitä kuuluisasta runsaudensarvesta ikään. Hieno olut.

Andechser Weissbier Dunkel
Punertava, tummanruskea olut kauniilla vaahdolla. Tuoksu on hieno. Kypsää, tummunutta banaania, karamellia ja kuivempaa mausteisuutta. Kunnolla kun nuuhkaisee, niin saa paahtuneen maltaan seasta irti mukavaa suklaisuuttakin.

Maku jatkaa tuoksun linjalla. Suklaa on nyt paremmin esillä ja se sulautuu edelleen tuohon paahtuneen maltaan keskirunsaaseen olemukseen. Kypsä banaani on hieman taantunut, mutta yleinen, tumma ja ylikypsynyt hedelmäisyys lisääntynyt. Profiiliaan niinikään nostanut lopun mausteisuus kuivattaa loppua hitusen, mutta aika paahtuneissa ja syvän hedelmäisissä merkeissä silläkin suunnalla edetään.

On kerrassaan oivallinen Dunkelweizen. Taattua laatua alusta loppuun ja vieläpä semilähimarketista.

Pisteet: 37/50

Kuuma viikonloppuloma Tallinnassa

$
0
0

Kelitkin suosivat etelänaapurissa...

Keväinen viikonloppuloma Tallinnassa. Taivaan täydeltä aurinkoa, rentoa yhdessäoloa ja katujen tallailua. Takaraivossa kolkutteli lista kaupungin kuumimmista olutpuodeista, joihin oli tarkoitus tutustua jos kohdalle sattuu. Ja kyllähän ne sitten sattuivatkin. Lähes kuin vahingossa, taisin viekkaasti tokaista. Totuushan on, että nuo muutamat erikoisliikkeet ovat varsin hyvin saavutettavissa, etenkin jos vähänkään kehtaa jalkojaan rasittaa, saati sitten julkisia hyödyntää. Valitsimme ensimmäisen, koska kaupunkiloman suolahan on haahuileva vaeltelu pitkin kujia.

Taaperrus alkoi hotellin läheisestä Rotermannista, jossa vaikuttavat mm. BrewDogin Tallinnan lähetystö sekä tuore pullokauppa slash tap roomTaptap Tallinn. Alue itsessään on kiehtova ja etenkin sen nopea kehitystahti viime vuosina on ollut äimistyttävää. Neuvostovallan aika ja sitä seurannut epävarmuuden kausi rapistutti rakennuskantaa vielä 90-luvulla. Sittemmin rappioon kuitenkin herätty, mutta vielä neljä vuotta sitten alemmissa kuvissa näkyvät kivitalot kujineen olivat aika "mielenkiintoisessa" kunnossa.

Pitkä, aluetta rajaava rakennus (kuvissa) jossa mainitut olutpaikatkin sijaitsevat, on yli satavuotias viljavarastona, -myllynä ja -hissinä palvellut suojelukohde. Alakerran ravitsemusliikkeiden sisustusta hallitsevat ristinmuotoiset runkorakenteet sekä katosta alastyöntyvät, betonisen kauniit jyvätuutit. Yksityiskohtia on paljon niin sisällä kuin ulkonakin, mutta alueesta on saatu kiehtova vierailukohde hyvin sovitetulla, sopivan modernilla ehostuksella ja lisärakentamisella, josta voisi Suomessakin ottaa oppia. Rotermannista saa oluen lisäksi myös hyvää ruokaa.

Oikealla näkyvä myllytoimintaa varten rakennettu kivirakennus suojaa piiloon jäävää Rotermanni-kujaa, jossa mm. Taptap ja BrewDog pitävät majaansa. Rakennus myös määrittää korttelin uudis- ja täydennysrakentamisen maksimikorkeuden.
Valvontakameran alta löytyvä Stalkeri-kyltti kiinnitti huomion. Alueella kuvattiin 1970-luvun lopulla Andrei Tarkovskin Stalkeri-kulttieleokuvaa, jonka muisto jäi elämään kadunnimenä.
Rotermannin kujalla kävellessä ei uskoisi, että neljä vuotta sitten maa oli täynnä käsiin rapistuvien rakennusten palasia, vyötäröön yltävää heinikkoa ja liikkuminen vaarallista romahdusvaarassa olevien talojen vuoksi.

FLAMM: Viinibaari-ajatuksella toimiva, Viron ainoa flammkuchenravintola Flamm osui silmään Humalablogistinfestariraportista ja valinta oli sitä myöten lukittu. Olimme liikkeellä melko hyvissä ajoin perjantain alkuillassa ja saimme talon viimeiset pöytäpaikat. Pieni, hämyinen ja kotoisa tila yhdistettynä avokeittiön herkullisiin tuoksuihin ja vahvan jazzpainotteiseen taustamusiikkiin soi kaivatun lepohetken arjen keskelle. Lasiin valittu Weingut Wittmann 100 Hügel Riesling Trocken osui makuhermoon lähes täydellisesti ja pelasi hienosti yhteen myös sekä lihaisan että lihattoman flammkutchenin kanssa.

Ravintolan löytää samalta kujalta TapTapin ja BrewDogin kanssa, mutta sen voi myös epähuomiossa sivuuttaa vähäeleisen ulkoasunsa vuoksi. Etsivä kuitenkin löytää ja niin tekee näemmä moni muukin, sillä esimerkiksi myöhempään ilta-aikaan paikka oli tupaten täynnä. Yritimme lauantai-iltana vielä juustolautaselle, mutta iltapala jäi väliin tungoksen vuoksi. Suosiota siis riittää, enkä ihmettele…

FLAMM Flammkuchen Bar, Rotermanni 2

Viron ensimmäinen flammkuchen-ravintola.

Maistuvan, mutkattoman ja simppelin illallisen jälkeen oli iltakävelyn aika. Suunnaksi valikoitui vanhakaupunki ja sen kapeat kujat. Ennen pitkää tie vei kohti Koht-baaria ja sen kehuttua olutkauppaa, joka viime syksyn reissulla oli jo ehtinyt sulkea ovensa ennen saapumistani. Nyt ovi oli kuitenkin auki ja myyjä esitteli matkalaiselle päivän aikana saapuneet uutuudet.

KOHT ÕLLEPOOD & BAR: Lai-kadun vilkkaamman pään varrelle näkyvä olutpuodin ikkuna on käytännössä paikan ainoa maamerkki. Puodin sisäänkäynti löytyy hämärän porttikongin puolelta, jonka taaimmaisesta nurkasta on käynti kellarimaiseen olutbaariin.

Muutaman neliön kokoiseen olutkauppaan on myyjän mukaan ahdettu peräti 700 erilaista olutta, joita kaikkia on saatavilla myös seinäntakaisen ravintolan puolelta. Öllepoodinvalikoima on näppituntumalta varsin hyvä, ehkei kaiken kattava tai sinällään poikkeava, mutta varmasti kokemisen arvoinen. Se tarjoaa kenties kaupungin laajimman valikoiman virolaista craftia, ison hyllyllisen belgejä (Trappistit, Struise ja De Ranke hyvin edustettuina), kohtalaisen annoksen jenkkejä, muutoinkin paljon kaupungissa näkyvää Amageriasekä tutuimpia puolalaispanimoita.

Pienen tutkimusmatkan jälkeen laskeuduimme baarin puolelle, jonka esillä oleva valikoima vaikutti silmämääräisesti puotia ”modernimmalta”. Laajaa valikoimaa lienee jaettu ja varastoitu tilanahtauden vuoksi painotetusti, joten molemmilla puolilla kannattaa asioida parhaan kokonaiskuvan saamiseksi. Otimme testiin kaksi ruotsalaista, Brewskin Red Robot DIPAn sekä  Pango IPAn, jotka molemmat olivat hedelmäisyydessään hieman karheita ja humalan aromaattisuutta vaimentavia, joskin kuuman päivän päätteeksi ihan maistuvia.

Koht Bar, Lai 8

Sympaattinen pikkupuoti täynnä kaikkea kivaa...

Baarin puolella nautittuja Brewskejä.

Lauantaina suunnaksi otettiin sitten alati uudistuva Telliskivi pieni vanhankaupungin omatoiminen sighstseeing matkalla suorittaen. Porgun kyltti osui silmiin vanhassakaupungissa, mutta aurinkoinen sää ei houkutellut laskeutumaan syvälle pimeyksiin. Matka jatkui turistikukkulan kautta eteenpäin.

Rautatieaseman viereinen Balti Jaam –tori vilisi aurinkoista lauantaipäivää viettävää kansaa ja kadunvarsillakin riitti mukavaa kuhinaa. Itseasiassa niinkin paljon, että Põhjalan Speakesy jäi kokonaan noteeraamatta.

Itse torirakennusten hiihtokeskusmaisen ”autenttisesti” toteutettu saneeraus aiheutti hienoisen hylkimisreaktion, eikä esimerkiksi yläkertaan avattu panimoravintola Humalakodavetänyt juurikaan puoleensa. Rouheampi Telliskivi vei selvän voiton mielenkiinnossa, vaikka torin tuorepuolen kautta paluumatka tehtiinkin. Heikommalla kelillä olisi sisällä tullut varmasti vietettyä pitkäkin tovi, nyt ei.

Paljon väkeä oli etsiytynyt myös Telliskiveen, jossa perustarjontaa täydensi sekalaisen annin kirpputori. Pudel Barin sisus tuli käytyä kutsuvaksi toteamassa, mutta nälkä ajoi janon edellä F-Hooneenaurinkoiselle pihalle.

Tämän vuoksi suosimme kävelyä paikasta A paikkaan B pisteiden X, Y, W, G ja parin muun kautta.
Telliskiveä on kehitetty vanha, hieman kulahtanutkin tyylikkyys säilyttäen.
F-Hooneen nimi ilmentää sen sijainta vanhan teollisuuskiinteistön F-hallissa. En muuten tullut tarkistaneeksi, toimiiko M-hallissa parturi..
Näillä reissuilla ei kellonajalla ole niin väliä. Tämäkin näytti vähän mitä sattuu. Tokko edes liikkui.
Toimiva Angus-purilainen, joskin naapureiden kasvisvaihtoehdotkin olisivat jälkikäteen houkutelleet.
F-HOONE: Paikkaa kehuttiin jo kolme vuotta sitten yhdeksi Tallinnan cooleimmista ja persoonallisimmista ravintoloista, eli vaara saada so last season–leima otsaan oli ilmeinen. Se ei meitä haitannut, enkä usko, että paikka kummempaa inflaatiota on vuosien varrella kokenut. Mieleni olisi tehnyt kasvisburgeria, mutta sen puuttuessa valitsin listan tummasävytteisen angus-Furgerin. Naapuripöydän eteensä saamat vuohenjuustosalaatit aiheuttivat hetkellisen annoskateuden, mutta eipä omassakaan appeessa valittamisen sijaa ollut.

Ruokapuoli huuhdeltiin alas F-Hooneen omalla IPAlla, jonka valmistuksesta vastaa arvoitettu Põhjala. Sitruunan kuorella ja puolukoilla maustettu PõhjalaF-Hoone IPA oli selvästi edellispäivän Brewskejä freesimpi ja hedelmäisempi, eikä puolukoiden marjaisuutta onneksi mausta osannut poimia. Välitön ja rento tunnelma täydensivät ruokailun, jonka lomassa oli hyvää aikaa katsella hitaasti virtaavien ihmismassojen liikkeitä.

F-Hoone, Telliskivi 60

Ruokailun jälkeen oli hyvä hetki vielä kierrelle aluetta ja piipahtaa myös hieman neuvostohenkisemmällä myyntialueella Telliskiven, työmaa-aitojen ja Balti Jaam –torin välissä. Löytöjä tuolta ei tullut tehtyä, vaan pennoset tuli kannettua hetkeä aiemmin olut- ja viinikauppa SIPin puolelle.

SIPin punainen logo on hyvä maamerkki, joka tosin näkyy
vain Telliskivestä tulijoiden suuntaan.
SIP: Kohtin puotia selvästi tilavampi ja raikkaampi olutkauppa tarjosi hypisteltävää pitkäksi aikaa. Tai olisi tarjonnut, jos paikalla olisi kehdannut tunnin-pari viettää. Viinipuolelle ei tullut kurkattua, mutta ainakin olutvalikoiman puolesta paikalle kannattaa, tai oikeastaan pitää, palata vielä myöhemminkin. Vaikean valintaprosessin päätteeksi mukaan lähti neljä tuotetta ja jälkikäteinen harmitus, kun niin paljon hyviä tuotteita jäi jälkeen. Mikkeller, Buxton, Omnipollo, O/O Brewing, Bell’s. Rogue, lukuisat virolaiset ja monet muut kuuluivat monipäisen valikoiman antiin. Ei tullut Alkoa kyllä ikävä…

Osa oluista on muuten ladattu kylmäkaappeihin, mikä noin kuumana kevätpäivänä vaikutti enemmän kuin toimivalta ratkaisulta. Kassa myös korkkasi pullon tarvittaessa ja kaikilla oli mukavaa. Pihaterassilla oli käynnissä virolaisten craft-siidereiden pienimuotoiset festarit, jossa maistatettiin mm. Jaanihanson kehuttuja tuotteita.

SIP Tallinn / veini- ja õllepood, Telliskivi 62

Tässä n. viidesosa SIPin olut- ja viinipuodin sisuksista.
Naapurista löytyi monenlaisia kahvilavirityksiä.
Ja hieman takaisin päin kuljettaessa rouheus muuttui vähän aidommaksi. Selän takana tavaraa nimittäin myytiin Ladan peräkontista.
Iltapäivällä käveltiin takaisin hotellille pientä huilia ottamaan, kunnes oli taas aika tallustella takaisin Telliskiveen syömäpuuhiin. Alue oli päivän jäljiltä seesteisempi, joskin uutta väkeä oli saapunut illan viettoon jo melko aikaisessa vaiheessa. Aikaa jäi myös graffitiseinän ja vielä tyhjillään olevien rakennusten ihmettelyyn, eikä ruokapaikaksi katsotussa One Sixtyssäkään vielä tungosta ollut.

ONE SIXTY: Jonkinlaisen moottorpyöräkerhon naapuriin restauroitu, korkean hallimaisen, kiviseinäisen tilan käsittävä One Sixty on saanut kiitosta hiiligrilliin luottavasta menustaan. Menekkiä näkyy olevan vähän liiankin kanssa, sillä puolet listan vaihtoehdoista oli mennyt parempiin suihin jo päivän aikana. Tiskin takaa palvellut henkilökunta kävi vaihtoehdot kanssamme läpi ja valinta osui grillattuun kanaan ja salaattiin.

Juomapuolelta löytyi mm. neljä TANKERin olutta, joista Reloaded IPA kuulosti toimivimmalta. Näin ollen vahva diipadaapa-linja jatkui, mutta mikäs siinä, se nimittäin osui erinomaisen kanan kanssa hienosti yksiin. Toki listan mehevämmät, jo loppuneet liha-annokset mielissä tuonne alun perin mentiin, mutta laatuannos ja hyvä tunnelma pelastivat paljon. Parasta oli kuitenkin alueella yleensäkin koettu, hemmetin ystävällinen palvelu.

Hyvällä maulla toteutettuun motoristiteemaan istuva rockmusiikki soi tarpeellisen kovalla ja listalta löytyi myös omaan makuun yllättävän hyvin toimivaa tavaraa Guns N’ Rosesin, AC/DC:n ja Lenny Kravitzin muodossa, mutta myös varmempaa Cypress Hilliä, Beastie Boysia ja Run DMC:tä kuultiin.

One Sixty, Telliskivi 62

One Sixty oli viihtyisä tila täynnä yksityiskohtia. Polkimilla varustetut baarijakkarat vaikuttivat veikeiltä.
Ja kanasalaatti oli kuvajaistaan huomattavasti maistuvampi!
Yksi monista radanvarren taideteoksista.

Iltapuoleen käännyttiin jo paluumatkalle, joskin hieman pidempää reittiä tallustellen, Kuin ”vahingossa”, kiertotiemme vei lähes Uba ja Humalinäärelle. Eikä kellokaan ollut vielä kymmentä, joten ”eiköhän käydä kurkkaamassa?”

UBA JA HUMAL:Normireiteiltä (kai?) hieman sivussa oleva Uba & Humal on ollut varsin kehuttu toimija lyhyen historiansa ajan, eikä vastikään avattu Tap Roomin puoli asiaa varmastikaan pahenna. Lauantai-iltana tiskin takana kävikin melkoinen kuhina, joskaan sisään astuessani en takanurkan ”kapakan” olemassaoloa ensin edes noteerannut. Tarjolla oli 20 kovatasoista hanatuotetta, mutta oma mielenkiinto kohdistui tällä kertaa pullokaupan puolelle – jota ei muuten ollut erotettu baarin puolesta oikeastaan mitenkään, koska ei tarvitse. Tietenkään.

Tyylikäs puoti pursusi siisteissä riveissä komeilleita olutkuriositeetteja. En osaa sanoa, oliko valikoima laadukkaampi vai heikompi kuin SIPissä, vaan diplomaattisesti totean: käykää nyt ihmeessä molemmissa! Isoin valikoima Amageria, samoin Omnipolloa. Pitkä rivi Brewskiä, O/O:ta ja muita ruotsalaisia, Cool Headiakin näkyi useampi. Perusbelgien lisäksi eri pullokokoja, Struisen hinnakasta Black Damnation–sarjaa, Cantillonia ja 3Fonteinenia. Ja tietty virolaisia. Aloin jo epäilemään sanojani Koht-puodin ylivertaisuudesta tuolla saralla… Siidereissäkin SIPin kanssa aika tasapäisen laaja valikoima.

Uba ja Humal, Võrgu 3

"Sattuipa" tämäkin olutmekka matkalle...
Särmä puoti, särmä valikoima.
Ei paha...
Tap Roomikin oli täydessä toiminnassa parinkymmynen hanan voimin.
Tästä suunnattiinkin sitten jo kohti ”kotia” aikomuksena tosiaan käydä Flammissa juustolautasella. No, kuten sanottua, se paikka oli tupaten täynnä, joten matka jatkui Rimin kautta unipuuhiin. Paitsi että ”TapTaphan on tossa matkalla. Jos mä vähän kurkistan”.

TAPTAP TALLINN: Rotermannin kujapahasen oluellinen helmi, joka avasi ovensa joulun alla. Taptap on pieni pullokauppa, jossa on kohtalaisen laaja, mutta kovatasoinen olutvalikoima sekä tap room. Pientä purtavaakin saa ja tämä on erinomainen kohde lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: seinän takana toimintaa harjoittaa BrewDog, jolla on omat pöydät Taptapin ”terassin” jatkeena.

Todella hienosti viimeistelty tila on yllättävän avara ja oluen lisäksi katse viipyilikin pitkään interiöörin yksityiskohdissa, kuten tyylikkäässä pöydässä, rouheassa seinäpinnassa ja lasiseinän taakse suljetussa oluthyllykössä. Ja sen antimissa.

Lambiceille oli varattu kokonaan oma hyllykkönsä ja valikoima olikin aivan omaa luokkaansa. ”We have good Belgian friends”, totesi paikkaa pyörittänyt veikkonen ja kertoi samalla, että pian olisi tulossa huomattava satsi Cantillonia lisää. Taptapilla on siihen suuntaan kontaktit kunnossa ja Cantilllonia tuodaan yhteistyössä BrewDogin baarin kanssa. Tässä siis number one place for Lambic!

Taptap Tallinn, Rotermanni 2

Taptappia olisi kierrelyt pitkään ilman olutvalikoimaakin. Vasemmalla näkyy katosta työntyvä jyvätuutti.
Yhden seinän olutvalikoima. Hyllyköitä on pari lisääkin.

KAUBAMAJA TOIDUMAAILM: Erikoisliikkeiden lisäksi myös peruskauppoja tuli kierreltyä jonkin verran, koska kyllähän melko lämmin sää saa vettä (kivennäisillä ja ilman) halajamaan. Viru Keskuksenalakerran ruokakauppa osoittautui jo syksyn reissulla käymisen arvoiseksi keskustamarketiksi eikä suinkaan vähiten olutvalikoiman vuoksi. Hätäinen Tallinnan matkaaja saa täältäkin hyvän kassillisen mielenkiintoista kotiin kannettavaa, mutta myös piknikille suuntaavan on hyvä huomata, että laajahkojen palvelutiskien ja retkieväiden lisäksi valtaosa oluista on pinottu viileään.

Paikalla oli myös Olde Hansa–ravintolan omia Crafty Monk–oluita esitellyt konsulentti. Lehellävalmistetut hunaja-, kaneli- ja yrttioluet eivät ehkä herkullisimmasta päästä olleet, mutta muistuttivat osaltaan siitä pienestä, Suomenlahden levyisestä erosta mikä meidät muusta Euroopasta erottaa… Tuotteiden esittelyhän Suomessa tarkoittaa sitä, että joku panimolta on kertomassa oluista ja yrittää törkätä niitä asiakkaille matkaan, kun Virossa vakuuttelua saa täydentää myös maistiaisin. Linnaanhan moisesta meillä joutuisi.

Kaubamajan hyllystä löytyi Omnipolloa, taas sitä Amageria, Soria ja pitkä rivi muita virolaisia sekä peruslaadun toimivia belgejä, Fuller’siaVintage Alesta lähtien ja tietty saksalaisia. Pääsiäispöytään näkyi hyllylapuin suositeltavan mm. Fatamorganaa ja Caractère Rougea. Aika jees. Ja siidereitäkin löytyy hyvin.

Kaubamaja Toidumaailm, Viru väljak 4 (Viru Keskuksen alakerta)

Siiderinmallia ruokakaupasta.
Maistatusta...
Ja pieni siivu olutvalikoimasta.
Kannattaa myös piipahtaa jossain Liviko-liikkeessäkin. Ei niinkään valikoiman suhteen, vaan aistimassa 90-luvulle seisahtunutta, ehkä jopa aidon neuvostovivahteista tunnelmaa. Valikoimahan on aika ”kirkkaasti” erilainen kuin muissa käymissäni paikoissa ja Livikoa voidaankin hyvällä omalla tunnolla kuvata paikaksi, josta haetaan ihan vaan sitä alkoholia… Näkemys perustuu toki vain yhteen käytyyn puotiin, mutta sen verran vahvan mielikuvan Narva maanteen varressa toimiva liike jätti, että uskalsin sen ääneen kirjoittaa.

Koht Barin piipahdusta lukuunottamatta ei oluella tullutvarsinaisesti istuttua, vaan ne vähät nautittiin ruokajuomina. Kauppapuolesta sai kohtalaisen hyvän läpileikkauksen ja vaikka tarjonta mukavan laajalta näyttikin, oli tuotekirjoissa aika paljon toistoa. Se ei tietty ole huono juttu etenkään silloin, kun ehtii vain yhdessä paikassa ostoksilla käydä.

Pistin myös merkille, että modernin sameat, verkkokaupoissa kovaa huutoa olevat NE-tuotteet ja himoitummat jenkit loistivat poissaolollaan. Cloudwaterin, Garagen, Northern Monkin, Wylaminja kumppaneiden hedelmäiset herkut tiettävästi hupenevat sen verran rivakasti omien alueiden myyntikanaviin sekä nohevien verkkokauppojen listoille, ettei niitä Tallinnaankaan pysyväksi hyllytavaraksi etsiydy. Mutta onneksi on internet ja onneksi muutakin hypisteltävää riittää riittämiin.

Vielä kun pakkauksiin ihan oikeasti saataisiin se astiointipäivä merkattua, jottei tarttisi arpoa onko heinäkuulle BBE-merkatut Buxtonin IPAt kohta vuoden ikäisiä, puolivuotiaita vaiko kuukausi sitten korkin alle piilotettu. Moni tuote jäi sen vuoksi arvonnan ulkopuolelle.

Mutta eipä siinä. Tallinna on hieno kaupunki, jossa viikonloppu on liian lyhyt aika ihmettelyyn. Tai no, tuli siellä vastaan useampikin esimerkki siitä, että kyllä päiväristeilylläkin ns. ehtii jo ihan riittävästi, mutta ne tarinat jääkööt nyt kertomatta…

Kujien tutkiminen on parasta iltapuuhaa.
Ikuiset venetsialaiset?
Yksityiskohtainen seinä Rotermannin reunoilla.
Maistattajia voisi sallia Suomessakin.
Vanhakaupunki kiehtoo...
F-Hooneen kylki
Koht-puot

Tallinnan olutkauppojen valikoimat - Toukokuu 2018

$
0
0
Kuvamateriaalia Tallinnan olutvalikoimista. Vanhankaupungin sympaattinen ja pienikokoinen Õllepood lienee yksi tunnetuimmista oluen erikoisliikkeistä kaupungissa.
Tallinnassa tuli tosiaan käytyä ja vaikka omat ostokset melko maltillisiksi jäivät, tuli reissun aikana sivistettyä itseään kaupungin erikoisliikkeiden suhteen ja napattua mukaan myös valikoiman laajuutta todentavia kuvatallenteita. Aivan jokaista hyllyä en arvatenkaan lähtenyt kuvailemaan, mutta uskoisin että leijonanosa valikoimasta on digifilmille päätynyt. Lopun bonusrastina oli Eckerön M/S Finlandia olematon oluthylly, josta muutamaa Põhjalan tuotetta kumminkin sai.

Lisätietoa ja tunnelmia käydyistä paikoista löytyy laajemman matkaraportin puolelta. Tässä jutussa esitellään koottua kuvamateriaalia valikoimista. Kuvat kannattaa klikata isommiksi, notta niistä jotain selvää saapi. Tässä vielä matkaraportti:

Kuuma viikonloppuloma Tallinnassa

KOHT BAR, Lai 8


"Jenkkihylly"


Kohtin valikoimasta taisi jäädä yksi sivu kuvaamatta, samoin ravintolan kylmäkaapit. 700 olutta kaiken kaikkiaan tuolta pitäisi löytyä sekä kotiin ostettavaksi että paikalla nautittavaksi.

 SIP, Telliskivi 62


Noin viidennes koko kaupasta.
Viro-hyllykön takaa pilkottaa samanmoinen rivi kylmäkaappeja.
SIPin kuvastosta uupuvat mm. siideriosasto ja viinivalikoima, mutta myös muutama hyllyväli ja pöydällinen oluttakin. Kuvissa näkyy ehkä 70% olutvalikoimasta.

 UBA JA HUMAL, Võrgu 3


Uba ja Humal tarjoaa myös jonkinmoisen valikoiman kahvituotteita ja rekvisiittaa.
Selkeälinjainen tila täynnä mielenkiintoista tavaraa.
Kassan seinustaa...
Ja oma 20. hanan Tap Roomikin.

 TAPTAP TALLINN, Rotermanni 2


Taptapissa silmä lepää monella tapaa. Vasemman ylänurkan tötterö on myllynajoista muistuttava jyvätuutti, jollaisia taitaa olla jokaisessa alakerran tilassa - myös Flammissa, jonne ne toivat aivan omaa tunnelmaansa.
Toinen Taptapin isoista hyllyistä.
 
Taptapista jäi kuvaamatta toinen suuremmista hyllyistä, joka oli sijoitettu lasiseinän taakse. Lambic-osastokin tulee jatkossa laajenemaan ja etinkin Cantillonia kannattaa täältä käydä kärkkymässä.

KAUBAMAJA TODUMAAILM, Viru Keskus


Ylähyllyn siiderit
Britit ja osa virolaisista.
Lisää virolaisia ja parit muut.
Virolaisia...
Ehytläinen kauhukuva on Virossa jo tätä päivää:
Kannabistuotteet ovat hivuttautuneet jo lonkerontölkkien läheisyyteen ruokakaupassa. Kukaan ei huomaa Rodenbachia tai Liefamansia koska limuviina ja turmio.grg
Kaubamajan valikoima on tosiaan varsin kivalla tasolla ja kuvista uupuu Bevogin lisäksi muutama muukin tölkkiolut ja 0,75-litrainen pullotuote. Siideritarjonta on myös moninpaikoin vertailukelpoinen ja eväspuolikin hoituu tästä ruokakaupasta näppärästi.

ECKERÖ M/S FINLANDIA


Eckerön varaan ostoksia kannata jättää, ellei sitten kaipaa laatikollista Virmalisediä, Must Kuldia tai vaikkapa Uus Maailm, jotka kaikki varsin mainioita oluita ovat.

Diipadaapaa Tallinnassa - nanoPruul, Brewski, Põhjala & TANKER

$
0
0

Sattumalta kävi silviisiin, että diipadaapalinjaan luotettiin Tallinnassa kuin muuriin.
Ei kahta Tallinna-postausta ilman kolmatta. Muutama olut tuli nimittäin maisteltuakin ja tietty jotain pientä siinä sivussa ylöskin laitettua. Alla vielä linkit matkaraporttiin sekä olutpuotien valikoimista tehtyihin kuvahavaintoihin:


Linjasta muodostui vähän huomaamattakin suoraviivaisen diipadaapa-painotteinen, jollei lasketa Kaubamajan viini- ja olutosaston rajalla maistettuja näyteolutfingerporillisia.Ruokakaupassa oli tosiaan pieni maistatatusständi, jossa vanhassakaupungissa vaikuttavan Olde Hansa -ravintolan konsulentti kyseli ihmisiltä josko perinneolutmaistiainen kelpaisi. No kyllä maar kelpasi, vaikka melkoisia maustevirityksiä tarjolla olikin.

The Crafty Monk –nimen alla kulkevat ravintolaoluet on valmistettu Lehe Pruulikodan laitteistolla. Ravintolan lisäksi niitä on kuulemma myynnissä melko kattavasti ainakin Tallinnan alueen kaupoissa. Oluita saa myös kolmen kappaleen lahjapakkauksissa, jonka ulkomuoto apinoi ravintolan jyrkkäkattoista ja kapeaa ulkomuotoa. Hauska idea, kieltämättä. Oluetkin on sovitettu keskiaikaisen ravintolan teemaan sopiviksi eli niiden reseptiikka pohjautuu ainakin jossain määrin ”vanhoihin” resepteihin. Pientä kielimuuria tuntui konsulentin kanssa aika ajoin olevan, mutta jotenkin näin se meni.

En ole varma, oliko kaikissa oluissa sama pohjarunko, jonka varaan kukin maustekirjo oli sitten kipattu. Ainakin vahvuudet vaihtelevat 5,8-6.0% välillä ja suutuntumissakin oli selviä eroja. Vaihtoehtoina oli joko hunajalla, kanelilla tai ”yrteillä” maustettu versio.

Valmistuttaja: Olde Hansa –ravintola, Tallinna, Viro
Valmistettu: Lehe Pruulikoda, Keila, Viro
The Crafty Monk's Famous Honey:
Aromatisoitu olut / 6,0%

Makea, tummahkon maltainen ja todellakin paahtuneen hunajainen. Kolmikosta ainut oikeasti toimiva, muttei ostamisen arvoinen kuitenkaan.

The Crafty Monk's Heavenly Herbal Beer:
Aromatisoitu olut / 6,0%

Hyvin aniksinen, muutoin sekalaisen lääkeyrttinen. Siinä suhteessa raikas, mutta liian unicummainenja terävä. Yskänlääke, joka varmaan toimisi jonkin ruokaparin kanssa edes jossain määrin, mutta ehkä sille ruualle paremmankin kaverin voisi kaivella...

The Crafty Monk's Old Recipe Cinnamon:
Aromatisoitu olut / 5,8%

Ohutta kanelivettä. Runkoa ei ole nimeksikään ja tätä taisi vieressä seissyt virolaisrouvakin esittelijälle selittääkin. Nyökyttelin varmuuden vuoksi mukana. Aika karmea, mutta niinhän nuo nestemäiset kaneliviritykset aina.

nanoPruul Troopika

nanoPruul, Tallinna, Viro / American Pale Ale / 5,9%
Pahimmat kanelin käryt tasoittuivat onneksi melko pian ja loputkin huuhdeltiin alas ”virallisemmalla” alkumaljalla. Kaubamajan kylmähyllystä haettu nanopruulin Troopika valikoitui lasiin lähinnä värikkään etiketin ja ennen kokemattoman panimotuttavuuden innoittamina. Hakusessa oli myös kepeä humalapommittelu, mikä ohjasi valintaa kirjaimellisesti puoleen väliin – valtaosa kylmähyllystä kun tuntui jonkilaista Session IPAa, IPAa, Double IPAa tai APAa olevan.

Tummahkon keltainen ja runsasvaahtoinen, tiiviin hedelmäinen APA. Greippiä löytyy aika paljon ja peräkärrykin on melko raskasta tekoa. Trooppisuus on kypsää, mutta raikasta sekä mainitun tiivistä - intensiivistä, sanottakoon. Toimii hyvin, vaikkei varsinainen tähdenlento Vironkaan skenessä varsinaisesti ole. Perusvarma valinta kumminkin.

Pisteet: 33/50

Brewski Red Robot DIPA & Pango IPA

Brewski Red Robot DIPA/ Double IPA / 7,5%
Brewski Pango IPA / India Pale Ale / 5,9%
Brewski, Helsingborg, Ruotsi

Iltaoluet löytyivät tosiaan Koht Baarista, missä maisteltiin ristiin kaksi sympaattisten etikettien taakse pakattua Brewskin hedelmä-humala -pommia. Red Robot oli kaksikosta runsaampi, passionhedelmällä ja ananaksella maustettu Double IPA, Pangon keventyessä tavallisten IPOjen kastiin. Sen hedelmäkorista löytyi samat antimet kuin punarobonkin, mutta ekstrana sen valmistuksessa oli käytetty myös mangoa.

Brewski Red Robot DIPA

 

Charming and cute as they are, the capabilities and intelligence of “emotional” robots are still very limited. They don't have feelings and are simply programmed to detect emotions and respond accordingly. But things are set to change very rapidly and they just learned how to give robot hugs. So lets enjoy a hug from this little red robot with lots of love, passion and pineapple

Hedelmälihaisa, ananaksen ja passionin tähdittämä DIPA. Greippinen purevuus toimii, mutta tuhti hedelmäannos latistaa humalapuolen aromaattisuutta ja antaa myös kevyen kitkerän terän loppuliukuun. Ei Brewskin parhaimmistoa, mutta hyvää keskitasoa kumminkin.

Pisteet: 35/50

Brewski Pango IPA


Pango is a mix of passionfruit, pineapple and mango merged into a fresh and easy IPA. The fruit and hops in combination is lifting this beer into the fresh fruity flavors we strive to accomplish. Drink this beer as it is or accompanied to your favorite barbeque dish.

Raikkaampi kuin edellinen. Greippi saa tukea hedelmätriolta, mutta hedelmälihaisa yleistunnelma on edelleen hieman raskas ja kyykyttää humala-aromien trooppista liverrystä. Ei pahasti, mutta mainitsemisen arvoisesti. Juotavuudeltaan hyvän oloinen ja nurinasta huolimatta hedelmäisyydessään melko vakuuttava. Ei huippu, mutta hyvä.

Pisteet: 36/50

Põhjala F-hoone IPA

Põhjala, Tallinna, Viro / India Pale Ale / 7,1%
F-Hooneen nimikko-IPA olisi varmaan jäänyt tilaamatta, mikäli puolukkulisä olisi tullut ajoissa hoksattua. Asia paljastui itselleni vasta jälkikäteen, kauan oluen nauttimisen jälkeen ja olin kieltämättä melko pöyristynyt. Olen nimittäin aika vakaasti sitä mieltä, ettei marjoja saisi humalapommeihin lähteä sotkemaan, mutta näemmä poikkeuksiakin löytyy. F-Hoone IPA oli nimittäin äärimmäisen hedelmäinen ja raikas ilmestys keskellä paahtavaa iltapäivää, eikä puolukoista vaikuttanut olevan tietoakaan. Ehkä niitä siellä  jossain piili, mutta alitajunta ei niihin katsettaan asianlaidasta tiedottomana kohdistanut.

Kyseinen IPA on tosiaan varta vasten ravintolaa varten teetetty, sitruunan kuorella ja puolukoilla maustettu IPA. Samean nektarin humaloinnista vastaavat Centennial, Ekuanot, El Dorado, Galaxy ja Cascade eli kieltämättä oivallisesta kesäoluesta puhutaan. Seitsenprosenttinen vitamiiniosuus tosin tuli vähän yllätyksenä, sillä juotavuus oli todella kepeällä tasolla. Hyvässä mielessä siis. Tai sitten minulla oli vain karmea jano.

Samea, hedelmäinen, hyvin hedelmäinen olut greippitrooppisella yleisilmeellä. Sopivan pureva, raikkaan trooppinen ja sameutta ilmentävän soljuva. Puristuksessa ainakin sitrusmaista happamuutta sekä yrttistä mausteisuutta. Brewskin kaksikkoa onnistuneempi, jollei jopa huippu.

Pisteet: 38/50

TANKER Reloaded

TANKER, Vaida, Viro / Session IPA / 5,8%
Matkan viimeisenä oluena toimi arvioistakin tuttu TANKER Reloaded. One Sixtyn hanoissa kuului olevan vakiona neljä TANKERin tuotosta, joista vajaa kuusiprosenttinen Session IPA kuulosti siihen saumaan parhaalta vaihtoehdolta. Se pelittikin mainiosti niin ruokaa odotellessa kuin sen kanssakin. Reloadedin seassa ei hedelmiä tai marjoja ole, vaan sen taika perustuu Mosaicin, Cascaden, Centennialin ja  Zeusin voimaan.

Raikas, sitrus- ja greippivibainen, sopivan hedelmäinen ja kokonaisuutena suunmukainen IPA. Trooppineen tuulahdus on raikas, eikä hieman karamellinen runkokaan pääse aromaattisuuden alta liikaa valloilleen. Puree riittävästi, virkistää tarpeellisesti. Tykkään edelleen.

Pisteet: 36/50

Itselle tuodut tuliaiset olivat sitten vähän toista linjaa ja lämmittänevät kivasti, jahka se Suomen "oikea kesä" jossain vaiheessa alkaa. Jos alkaa.

HIISI x Gofore Praise India Red Lager

$
0
0
  • Tyyli: In Real Life
  • Alk.% 5,2
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
  • Muuta: Goforen 3. firmaolut
Digitalisaatio tuli taas pullollisen lähemmäksi olutblogistia. Praise India Red Lager on nimittäin kyseisen aiheen parissa vaikuttavan Gofore-firman oma olut, joka on valmistettu yhteistyössä paikallisen HIISIn kanssa. Kyseessä on jo kolmas Goforen teettämä maltainen käyntikortti, sillä aiemmin firman logoa on tuupattu Humaloven* kanssa valmistetun Arvojohtajan sekä Maistilassa syntyneen Kehtaajankylkiin.

HIISI valikoitui kolmannen oluen valmistajaksi uuden aluevaltauksen myötä, kun jo 15 vuotta toimineen Goforen vaikutus laajeni reilu vuosi sitten Jyväskylään. Yrityksellä kuuluu olevan myös oma olutkerho, josta nämä oluelliset ideat arvatenkin ovat lähtöisin. Syksyllä tulta alleen saaneen idean toteutus venähti lopulta aina kevääseen saakka, kun ilmeni että  HIISIn keittoaikataulu oli buukattu jumiin useiksi kuukausiksi eteenpäin. Näinpä katseet suunnattiin kohti kevättä ja tänä vuonna hyvissä ajoin alkanutta kesäkautta.

HIISIlle annettiin muutamia peruslinjoja, joiden varaan olutta lähdettiin rakentamaan. Listalta löytyi väriä, vitamiinipitoisuutta, mallaskirjoa, humalakattausta ja tyylisuuntaa, mistä Tatu sitten visioi oman ehdotuksensa. Pian toimistopöydälle iskettiinkin Cascadella, Simcoealla sekä kokeellisella HBC 431:llä humaloitua Amber Lageria tai India Red Lageria, kummin asiaa nyt lähestyä haluaakaan. Tätä sitten päätettiin tehtävän.
*=pantu Pyynikillä

Goforella tehdään hommia porukalla, hyvässä hengessä.
Olutta valmistui parinkin erän verran, mistä valtaosa päätyi ilmeisesti Goforen huomaan työntekjiöiden ja yhteistyökumppaneiden voiteluun. Jonkin verran olutta päätyi myös ravintolamyyntiin eikä vahvuus tietty kauppalevikkiäkään pois laskuista sulje. Visuaalisella puolella hyödynnettiin odotetusti talon sisäistä osaamista ja esimerkiksi tuo HIISIn omaa tuotantoa hienosti mukaileva etikettikuvitus on Goforen paikallisen design-ammattilaisen, Esa Lahikaisen, käsialaa. Kuvituksen lähtökohtana oli perushiisiläisen jäljen kunnioittaminen Goforen omaa twistiä hyödyntäen. Tässä on minusta onnistuttu hienosti aina musasuositusta myöten… 
"I've seen worse". "A preschooler would do better than that". "Should you consider switching jobs" are all typical Finnish compliments. Finns don't brag, so they need to praised for a job well done. At Gofore, we praise our crew for exceeding expectations or for simply being an awesome colleague.
Best served chilled with good friends, sauna and Fatboy Slim.
Mutta kuinka jokeri päätyi etikettiin ja mitä symboliikkaa sen hyppysiin nivoutuu? Tarkempia taustoja prosessin kulusta löytyy Goforen oman blogin puolelta:

Goforen kolmas käsityöolut Praise



HIISI x Gofore Praise India Red Lager
Kuparinen, valkeavaahtoinen olut. Tuoksussa kevyen toffeista mallasta, tummahkoa, paahtunutta leipää ja edelleen tummaa hedelmää. Pähkinäinen vire on aika vahva, sitrus huomattavasti kevyemmin esillä.

Maku on yllättävän eeäsbeemäinen. Pähkinää on runsaasti, sitruksisen yrttinen purevuus on hyvin brittihenkistä, etenkin kun sen yhdistää toffeiseen, paahtuneen leipäiseen maltaaseen sekä pähkinän ja mausteen kuivattamaan jälkimakuun. Taustalla on marmeladimaista ja yleisen kypsää hedelmää. Jälkiliuku on mukavan pureva, olut itsessään hieman kärkevänä mukavaa vaihtelua viimeaikaisiin maisteluihin.

Hyvin ESB-vibainen, punertavan maltainen lager hyvällä humalanpuraisulla.  

Good job y'all!

Pisteet: 35/50

Saimaan Brewer’s Classic -oluet

$
0
0

Saimaan värisuora
Saimaan Brewing Co.:ksi nimensä keväällä vaihtanut mikkeliläispanimo uudisti nimen lisäksi valtaosan valikoimastaan ja ilmeestään. Sain useiden muiden blogistien tapaan kattavan näytepakkauksen näitä uutuuksia, joiden läpikäyminen alkaa kevytlinjaisesta Brewer´s Classic –olutsarjasta.

Panimolta löytyy pari muutakin brändiä, joita ovat luomuoluisiin keskittyvä Brewer´s Organic -sarja, jo aiemmilta vuosilta tuttu, rohkeampia linjoja ja modernimpia tyylejä testaileva Brewer´s Special –sarja sekä Paradise City Beverage Companyn kanssa juonittu PCBC/SBC –olut- ja olutcocktail-sarja.

Brewer’s Classic –oluet edustavat peruslinjaisia ja kaupoissamme perinteisemmin nähtyjä oluttyylejä. Ehkä tuo Blonde Ale ei tuohon jälkimmäiseen, itse keksimääni määreeseen täysin istu, mutta sellaisia helposti lähestyttäviä ja yleisellä tasolla monien suuhun istuvia lajeja nämä paperilla ainakin ovat.

Nelikon tasaiseksi vahvuudeksi näkyy vakioituneen maltillnen 4,2%, eli alkoholilain uhkakuvissa kauhisteltua ”pelkän nelosen tuuttamista” ei tässäkään kohtaa päästä todeksi toteamaan. Hefeweizenin kohdalla moisen korotuksen olisin kyllä ihan mieluusti tehnyt eikä Pilssikään siitä nokkiinsa varsinaisesti olisi ottanut, mutta tähän lukemaan on jostain syystä Mikkelissa kumminkin päädytty. Reittausblogi arvuutteli, josko taustalla olisi matalamman alkoholiveron kautta kilpailukykyisen hinnan mahdollistaminen, mikä voi hyvinkin olla yksi osatekijä.

Näiden klassikko-tölkkien selkäpiirteinen värikirjo tuo muuten jossain määrin mieleen Kukko-tölkit. Ei pahasti, mutta ajatuksena kumminkin…. Oluttyylien värikoodit ovat toki erit, kun Laitilan keltanen tölkki sisältää Pilssiä ja Saimaan Hefeweizenia jne. Saimaan purnukoissa on muuten näpppärä infolaatikosto raaka-aineiden ja oluen ominaisuuksien esittelyä varten. Meinaisi ensin mennä kokonaan ohi tosin…

Mukavan informatiiviset tölkit

Saimaa Brewer's Classic Weißbier

Hefeweizen / 4,2% / Pisteet: 31/50
Vehnäähän muutaman viikon jatkuneiden helteiden armoilla ensimmäisenä teki mieli ja kieltämättä tämä kellertäväkylkinen ajoi siinä tilanteessa asiansa. Rungon kepeys kyllä paistaa mausta ja tunnelmasta läpi, mikä ei ”asiansa ajoa” pidemmälle saanut kokonaisuutta kantamaan. Tasoitusta lajin ykkösnyrkeille ja kauppojen perusvarmalle keskitasolle annetaan siis suotta, kun mahdollisuuksia oli lakiteknisestikin aiempaa hitusen enemmän. Humalina oluessa toimivat Saaz ja Magnum, maltaina Vehnä ja Pilsner.
Hurmaava, herkullinen ja oljenvaalea. Brewer’s Classic Saimaa Weißbier on tyyliuskollisesti hennon hedelmäinen ja raikas vehnäolut, joka kuljettaa nauttijansa täydelliseen makuelämykseen. Viettelevän viljainen maku syntyy kotimaisten peltojen vehnän ja ohran sekä vehnähiivan liitosta, jonka kruununjalokivenä on runsas kermainen vaahtopää.
Kaunis, varsin vaaleankeltainen ja liukuvan samea olut valkean vaahdon alla. Vaahto tiivistyy pian, mutta kestää viisimillisenä hyvin, hyvin pitkään. Tuoksusta löytyy neilikkaista mausteisuutta, perusvehnäistä taustaa pienellä sitrusvireellä sekä hyvin kevyttä banaania. Ei kovin runsas, mutta ihan toimiva tuoksu.

Maku toistaa tuoksua, joskin hieman voimakkaampana. Miedohko vehnäolut edustaa kuivempaa, vähäbanaanista tyylisuuntaa. Sen maussa korostuu neilikkainen yrttisyys, tyylistä tuttu mausteisuus sekä viljava, kuiva vehnäisyys. Taustalla väijyy kevyt, mutta toimiva sitruksisuus. Banaania tai muuta hedelmää voi mausta hieman kaivaa, mutta ajan myötä neilikka ja kepeä kukkaisuus valtavat niiltä lisää alaa.

Maku ei ole ohut, mutta tuntuman kepeys luo kokonaisuudesta hieman miedon kuvan. Ei paljon, mutta vähän runsaampikin saisi olla. Vahvuisensa makuista Hefeweizenia siis. Tai no, siihen nähden aika todella hyvää, mutta silti suht kaukana ”luonnollisen vahvuisista” saksalaisserkuista muhkeuden suhteen.

Saimaa Brewer's Classic Blonde Ale

Blonde Ale / 4,2% / Pisteet: 23/50
Kesää vasten ajateltuna kepeä Blonde Ale kuulostaa harmittoman toimivalta, joskin samaan aikaan melko mielenkiinnottomalta ja vahvan hyllyynjäämispotentiaalin omaavalta tuotteelta. Saimaan Columbuksella, Cascadella, Chinookilla ja Citralla humaloitu, ilmeisen jenkkivivahteista kesäale-kokemusta tavoitteleva olut on kaiken lisäksi sen verran tasapainoton ja aika kehnon makuinen, ettei siitä kyllä kesäkaveriksi kenellekään ole. Terävyys viiltelee tuularit ja vähintäänkin kärnästyttää hörhöt.
Tämä on viettelevä, kullankeltainen Brewer’s Classic Saimaa Blonde Ale, jonka syvän samettinen, makuhermojen lempeä hively syntyy kotimaisista ohra- ja vehnämaltaista. Tässä oluessa keveä hedelmäisyys kohtaa hillityt katkerot muodostaen täydellisesti kielelle sopivan kiehtovan pehmeyden, jonka amerikkalaiset humalat vielä viimeistelevät pirteällä raikkaudellaan.
Vaalean, ehkä vähän meripihkainen Blonde Ale valkealla vaahdolla. Tuoksu on talouslagermaisen maltainen, suoremman yrttinen ja kevyen greippinen. Ei kovin voimakas, eikä järin miellyttäväkään.

Maku on parempi, muttei paljon. Edelleen aika lagermaista, kitkeräksikin monessa suussa varmasti luonnehdittavaa menoa. Yrttisyys, siihen sitoutuva greipin hapan puolisko ja kukanvartisuus kaikuvat melko voimakkaana, lopussa myös keskirunsaasti rutistavana kuorona. Liian kärkevä ja muutenkin epämiellyttävä. Blonde Aleksi en olisi mausta veikannut, epätasapainoisesta saunalagerista varmaan ennemmin menisi.

Saimaa Brewer's Classic Sun Lager

Vaalea Lager / 4,2% / Pisteet: 31/50
Sun Lager ei noussut mun suosikiksi tästä nelikosta, mutta hyvänä kakkosena se Pilsin jälkeen kyllä tulee. Päädyin näemmä tämän kohdalla tasapisteisiin vehnäoluen kanssa, mutta jotenkin tuntuu että Sun Lagerin kohdalla ostokynnys on kevytvehnää matalammalla, etenkin kun kepeää ja mutkatonta kesäjuomaa on hakemassa. Tähänkin olisin kyllä ihan mieluusti osan siitä lisävahvuusoptiosta käyttänyt, mutta menee tämä tällaisenaankin helposti perusbulkin edelle.

Jenkkipitoinen humalakattaus tuli tölkkiä makustelyn yhteydessä käänneltynä pienoisena yllätyksenä, sillä aika vähänlaisesti Columbus ja Cascade itsestään ilmoittelivat.
Raikkaudessaan yksiselitteisesti lyömätön Brewer’s Classic Saimaa Sun Lager on kuin kesäpäivä tölkissä. Tämä helppoudessaan huikea, jokaiseen tilanteeseen täydellisesti sopiva, mutkaton janonsammuttaja tuo makuhermoillesi matalat katkerot ja hipauksen sitruunaa. Virkistävä, kevyt runko on omiaan viilentämään kuuman päivän tai tuomaan palan aurinkoa talven keskelle.
Oljenkeltainen, kirkas ja kauniin vaahdon nostava olut. Onpa hieno. Tuoksu on raikas, mieto, mutta myös varsin toimiva. Hivenen hunajaista mallasta, yleistä vaaleutta ja sopuisaa ruohikon tuulahdusta. Aika rento, puhdaspiirteinen ja miellyttäväkin.

Maku on myös hyvä. Kelpo Helleshän tämä on, joskin ehkä esimerkiksi Kukon sinistä purkkia miedompiluonteinen. Jenkkihumalat eivät maussa mässäily, vaan ovat suorastaan hämmentävn vieraskoreita tyylilajin perusmakuja kohtaan. Pientä hedelmäisyyttä takaa ehkä löytyy, mutta näemmä painotus on kevyen puraisevassa ja toimivassa katkerossa. Rungon prosentuaalinen keveys näkyy tämänkin oluen kohdalla, joskaan ei niin selvänä kuin esim. venhässä aiemmin. Viljavaa, hieman hunajaista mallasta, mukavan tuoretta ruohoisuutta.

Selkeä ja simppeli. Tyylikkään juotava ja kevytotteinen lager. Miellyttävä sellainen, mutta kuten todettua, makujen voimakkuudessa hieman alamittainen. Ei paljon, mutta hivenen. Kelpo vaihtoehto pahvipakkauksiin sullotuille keskikesän kepeille keskiketterille.

Saimaa Brewer's Classic Pils

Pilsener / 4,2% / Pisteet: 32/50
Nelikon toimivin edustaja on tosiaan tyylipuhtain raaka-ainein mestaroitu Classic Pils. Mallaspuoli nojaa Pilsneriin, humaloinnista puolestaan vastaavat Magnum ja Saaz.
Brewer’s Classic Saimaa Pils on runsaammin humaloitu täysmallaslager, jonkaviehättävä viljaisuus ja miellyttävä maltaisuus ovat puhtaan, kotimaisen ohran käsialaa. Tässä tyyliuskollisessa pilsnerissä keskieurooppalaisten humalien viipyilevä katkeruus leikkii rohkeasti hennon yrttisen ja mausteisen aromin kanssa muodostaen yhdessä lumoavan raikkaan nautinnon.
Vaaleankeltainen, kirkas ja vaaleavaahtoinen Pils. Vaaleassa tuoksussa lajiin sopivaa, eleettömän tuntuista maltaisuutta sekä rehdin ruohikkoista virettä. Raikas ja kepeä. Ei valittamisen sijaa.

Makukin on varsin kelpo. Pehmyt, hieman paahtoleipäinen, vaalean maltaan kantama alku kääntyy ruohoisen poljennon kautta rutistavamman kuivaan, pitkän katkeraan jälkiliukuun. Jälkimaussa on ruohikon lisäksi kevyttä yrttiä, pientä siihen sotkeutuvaa sitrusta sekä voikukkaisuutta - diasetyyliäkin. Napakka, kepeä ja pirteä. Hyvää perus-Pilssiä perustarpeisiin.

KOFF Crisp Vaalea Lager

$
0
0
KOFF Crisp Vaalea Lager
  • Tyyli: Alkoholiton olut (Vaalea Lager)
  • Alk.%: 0,0
  • Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg), Kerava, Suomi
Kevään palautus- ja arkigrillijuomina on tullut harjoitettua alkoholittomien vaihtoehtojen läpikäyntiä ja jääkaapin vakiovaihtoehdon viitta on vakiintunut hain ikeneniin. Pari muutakin on testissä käynyt, mutta kokeilut ovat toistaiseksi jääneet yksittäistapauksiksi. Jotenkin nuo hollantilaiset vain ovat saaneet tuotteensa melko ylivertaiseen tasapainoon.

Tällä kertaa vuoroaan yritti sitten tanskalaiseen panimokolhoosiin kuuluvan Sinebryhoffin uudelleen brändätty vaalea lager. Uusi Crips-olutsarjahan korvasi viime kesänä aiemmat Nikolai-tuotteet. Tarjolla on edelleen kaksi alkoholitonta lageria (tumma ja vaalea) sekä ainakin Nikolai-aikoina hyvin toiminut holiton vehnäolut. Ilmeisesti reseptiikkaa ei mainitsemisen arvoisesti ole brändimuutoksen yhteydessä sorkittu, mutta pitihän tuo nyt tässä sivussa itse vielä kertaalleen kokeilla. Toisintoa tämä olut ei makunsa perästä kyllä ansaitse.

Arvioin Nikolai Alkoholittoman Vaalean Lagerin kaksi vuotta sitten kesällä. Kylmänä ihan kelvoksi olueksi havaitsemani tuote sai Crisp-leimaisena vähän kylmemmän vastaanoton, eikä ansainnut yhtä ”kovanluokan kehuja” kuin aiemmin. Sivumaut ja makeus korostuivat tuota arviota enemmän, mikä tietty vaikuttaa näin kevyessä oluessa kovastikin. En tosiaan ole varma, onko kyseessä täysin sama tuote, mutta aika lähelle varmasti kuitenkin pitäisi osua.

KOFF Crisp Vaalea Lager
Kauniin keltainen, hivenen oranssihtava olut kepeällä ja nopealla vaahdolla. Tuoksu on vaalean maltainen, kukkaisen hedelmäinen mutta myös imelän lannotemainen ja jokseenkin jännän tiivistemehuinen.

Maku on parempi. Ensisiemaus jopa herkullinen. Alamäki kuitenkin alkaa pian, joskin puolustukseksi on todettava, että makua löytyy holittomaksi tavanomaista runsaammin. Maltaan joukossa on monista muistakin verrokeista tuttua, imelää makeutta, taustalla hedelmää ja tiivisteistä Mehu-Kattia. Lannoitetta ei varsinaisesti enää löydy, mutta semmoinen pahvisen äitelä vire tässä paikoin on. Jälkimaussa on paikoin tuoreen kostaa ruohoisuutta, mikä huuhtelee suuta mukavasti.

Aika epätasapainoinen, Heinekenin vastaavalle selvästi kalpeneva tuote. Oikeastaan aika pahaa, etenkin kun hetken ehtii lasissa asettua.

Pisteet: 16/50

Taukopaikkana Heila Lähiruokatori ja pienpanimokauppa Hilpeä

$
0
0

Hilpeä pienpanimokauppa Heila Lähiruokatorin yhteydessä

Etelään suuntautuneen kevätretken välietappina toimi mennen tullen vakiokohteeksi muodostunut Heila Lähiruokatori. Viime aikoina kohtaamiset ovat jääneet harmillisen vähäisiksi, mutta sitäkin iloisemmiksi. Lähiruokatorin puolella vierähtää aina vähän reilumpikin tovi ja mukaan tekisi mieli kahmia hyllytarpeita vähän liiankin kanssa. Yleensä paikalta lähdetäänkin ostoskassit ja kylmälaukut pullistellen.

Edellisestä visiitistä oli kulunut jo reilusti yli vuoden verran, sillä viime keväänä takanurkkaan avautunut, näillä näppäimillä vuoden ikään tuleva pienpanimokauppa Hilpeä tuli nyt koetuksi ensi kerran. Tarjolla oli pikaisesti arvioituna olutta useammalta kymmeneltä kotimaiselta toimijalta, mutta myös vähemmän vastaan tulleita siidereitä mm. tammisaarelaiselta Ekta Bryggeriltä.

Olutvalikoima ei toki Pien-puotien laajuuteen yllä ja valtaosa tuotteista olikin jo edes ulkonäöltä tuttuja. Jotain Kvarkenin, Keppon, Cool Headin tai vaikkapa Jacobstadin oluita olin salaa toivonut löytäväni, niitä kun ei Jyväskylästäkään saa. Ei tällä kertaa tärpänyt Heinolassakaan. Plussaa toki pitkästä kylmäkaappien rivistöstä, joka tarjoaa mökkimatkalaisille kätevästi valmiiksi viilennettyjä vaihtoehtoja ja onhan tuo puoti yhdistettynä saman katon alta löytyvään, täydentävään valikoimaan todella mainio ja pysähtymisen arvoinen.

Olutpuodin hyllyillä riittää hypisteltävää
Juomia voi napata mukaan myös viileästä ja valikoimiin kuuluu oluen ohella mm. Pihamaan ja muiden tuottajien siiderit.
Selän taakse jäi vielä Vallilan Panimolle pyhitetty nurkkaus.
Alkoholilain ympärillä käytävässä keskustelussa toistuu usein monopolista hyötyvien ja siihen vakaasti luottavien maalama uhkakuva kauppojen valikoimien pirkkaviiniytymisestä*ja supistumisesta ahneiden kauppiaiden riistäessä kansalta rahat kustannustehokkailla tuotteilla laadun ja ainutlaatuisuuden tavoittelun sijaan.

Minusta Heila on sellainen kokonaisuus, mistä heidänkin kannattaisi lähteä hakemaan oppia ja näkökulmaa aiheeseen: saman katon alta löytyy todella laaja repertuaari kotimaisten pienpanimoiden oluita ja valtakunnallisesti kadehdittava kirjo lähituottajien antimia. Samasta paikasta saa jo nyt ostaa mukaansa viiniä sekä tietenkin sahtia. Ja kaikki tämä sijaitsee moottoritien varrella Heinolassa, huoltoaseman naapurissa. ”Keidas mökkitien varrella”, on minulle kerran hyllyväliköissä todettu ja näkemys on helppo allekirjoittaa. On toki selvää, ettei valikoima joka paikassa tälle tasolla koskaan tulisi nousemaan, mutta tokko kukaan lähi-Alepaltakaan kummoista pihviliha- tai maustevalikoimaa odottaa. Erikoistuneet liikkeet ovat sitten asia erikseen ja varsin toivottava kehityssuunta.

Niin, ja sahtia, viiniä ja siidereitä saa Heilasta mukaan sunnuntaisinkin, samoin kuin puodin muitakin antimia ja Hilpeän oluita.

Sahtiakin saa...
...ja ainakin sunnuntain iltapuolella kysyntäkin
näyttäytyy tyhjänlaisina hyllyinä.
Sahtia teki mieli tälläkin kertaa ja olin jo perjantain menomatkalla hypistellyt Heilan savuista kymmenvuotissahtia, Pihamaan valmistamaa Rehtiä. Palasimme sunnuntaina apajille vasta alkuillasta ja Rehti-kaappi ammotti suureksi pettymykseksi tyhjyyttään. No can do, ilmaisi ystävällinen kassaneiti, joten nappasin korvikkeeksi pullollisen aina toimivaa Pihamaan Sahtia. Rehtiä varten pitää palata myöhemmin uudestaan…

Heinolan Heila

Työmiehentie 35, 18200 Heinola

heilan.fi

*= nykyään taitaa tuo Pirkka-viinikin olla enemmänkin liberalisointia puoltava kuin demonisoiva ajatus, kun kaupoista löytyy par’aikaa kolme pienpanimon valmistamaa Pirkka-brändin olutta (Amber Ale, IPA ja Premium Pils).
Viewing all 2034 articles
Browse latest View live