Quantcast
Channel: OLUTKELLARI
Viewing all 2031 articles
Browse latest View live

Kotiolut: Hangaround & Nobody 40250

$
0
0

Hangaround & Nobody 40250

Vanhojen kotihuudien omaa olutta. Kyllä kelpaa! Hangaround & Nobodyn kotioluellinen kaupunkikierros vie meidät tämän American Pale Alen myötä Lohikosken seutukunnille. Alueelta löytyy meikäläisenkin lyhytaikainen lapsuudenkoti ikävuosien 0-2 väliltä ja alueella tuli majailtua vuoden verran myös opiskelujen jälkeisen Jyväskylään paluun aikoihin.

Olutsatamaankin tulossa oleva kaksikko on kehitellyt kesäksi parikin kaupallista keitosta, mutta tämä olut on tosiaan kotipanimon proto-/kehitysosaston antia. 5,6-prosenttinen, Over the Top Hopped American Pale Ale -maininnan perusteella jenkkivoimin aateloitu APA osuu hyvin kesäisten kevätpäivien teemaan. Kepeä, ei liian raskas ja sopivan pureva olut toimii varsin hyvin, vaikka pientä viilausta hedelmäisyyden lisäämiseksi ja rungon taustatukevuuden saralle voisi tehdäkin.

Hangaround & Nobody 40250
Kaunis, vaaleahkon keltainen olut kohtalaisella vaahtokerroksella korostettuna. Tuoksu on tasaisen sitruksinen, hivenen yrttinen ja vaalean hedelmäinen. Korkeintaan keskirunsas, mutta raikas ja toimiva kumminkin.

Maku jatkaa samaa linjaa. Miedohko, raikas ja kesään sopiva. Sitrus puree mukavasti, yrttisyys on ehkä enemmälti osa kevyen mausteisuuden sävykkyyttä ja hedelmäisyys miedonlaista. Nyt maistuu myös havu, mikä tehostaa virkistävää vaikutusta. Runkoa voisi olla enemmän pureksittavissa, vaikkei tyyli mallasta makuun yleensä niin kaipaakaan. Se auttaisi kuitenkin ottamaan oluesta paremmin kiinni ja samalla jämäköittäisi olemusta sopivasti.

Tällaisenaan 40250 on toki maistuva ja kepeä janojuoma melko lempeällä, mutta riittävällä katkeruudella ryyditettynä. Tykkäsin!

Olutsatama 2018: Nostoja olutlistalta

$
0
0

8.-9.6.2018

Jyväskylän Satamassa


Kolmas Olutsatama kurkistelee jo nurkan takaa ja vaikka kesäkuu taas todellisia kasvonpiirteitään meille kelien puolesta esitteleekin, ei ole syytä vaipua synkkyyteen. Olutta nimittäin on, sitä on paljon ja se on hyvää. Ei siis anneta pikkuasioiden haitata tunnelmaa. On Jyväskylässä rajummallakin kelillä oluttapahtumia vietelty ja vietetty.

Viime vuosi jäi blogistilta väliin perhekiireiden vuoksi ja kevätflunssa tekee par’aikaa parhaansa homman vaikeuttamiseksi. Olen kuitenkin lepuutellut silmiäni tapahtuman juomalistojen äärellä ja olutoptimistina kerännyt jo jonkinlaista listaa itseäni kiinnostavista oluttuttavuuksista. Kuten aina, on vahva mutu se listan tekoa eteenpäin ajava voima, jonka suuntia voi tapahtumapaikalla korjailla korviin kantautuvan kansalaispalautteen ja panimotiskien viime hetken hihaässien myötä.

Paikalla on useampikin panimo, joiden tuotoksiin en ole törmännyt kuin harvakseltaan tai en ollenkaan. Kovimmiksi kiinnostuksen kohteiksi nousevat Etkon, Tujun, Cool Headin ja Olarin tiskit, mutta uskoisin ettei Pien-porukan omatuonteja kannata väliin jättää. Ainakaan Rolloveria. Se on hiton hieno olut. Paikallistasolla asetelma on myös mukava, kun HIISIn lisäksi oluitaan tarjoilee kaksi jyväskyläläistä kiertolaista: Hangaround & Nobody sekä ilmeisesti omiakin tiloja pystyttelevä Panimoyhtiö X.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös pientuottajien valloittamaan siideriloungeen, jonka sisuksista löytyy Suomen oloihin järeä yht'aikaiskattaus muutoin harvakseltaan näkyviä, aitoja omenasiidereitä. Menossa mukana Kuura Cider, Nude Cider, Panimoinen & Lemmes, Paksuniemen Juomatehdas sekä Paulanpuutarha

Olutsataman sivuilta löytyvä juomalista on aika hyvin suuntia antava, joskaan kaikki olutuutuudet eivät vielä Untappdista löydykään. Tärppejä tulee siis kummankin listan ulkopuolelta vielä ilmaantumaan, mutta tästä on jo hyvä aloittaa suunnittelutouhut. Eli näitä mun tekisi mieli ainakin maistaa, ilman sen suurempia tai ainakaan hyviä perusteluita:

...

Fat Lizard Fat Lab 02: Session NEIPA

5,0% New England IPA
Kepeähköä laadukkuutta eli Citraa ja Mosaicia kesäisen sameissa mehuissa?

HIISI Olutsatama

5,5% New England Pale Ale
Vaikka Loiria taustameluksi suosittelevatkin.

Donut Island I Hop It’s Not A Problem #3

6,2% New England IPA
Munkkitsaarin ongelmaoluet jääneet tähän asti testaamatta, nyt asia pitäisi saada korjattua.

Sonnisaari Twerkkahousu

6,5% India Pale Ale
Yeastmiksattua IPAa brittiale-hiivan ja saksalaisen vehnähiivan voimalla. Humalina Citra, Jarrylo, Columbus ja Lemondrop eli ei pitäisi mielenkiinnosta ainakaan kiinni jäädä. Ja kyllä, Lemondrop on humalalajike. Uusi ainakin minulle.

Sonnisaari Maihop

6,5% Maibock
”Brutally hoppy bock”.
Pretty much ‘nuff said.

Sonnisaari Humalauta

7,4% India Pale Ale
DDH eli diipadaapahazyness. Mosaicilla, tuolla jaloyrtin tuoreella aatelisella koristeltuna.

8-Bit Brewing Hefiroth

5,9% Wheat Ale
Luotan Suomen kesään ja sen pakottamaan jenkkihumaloidun vehnäalen janoon. 8-Bitiltä kiinnostaa kyllä kaikki muukin.

Borg Brugghüs Giljagaur Nr.14

10,0% Barley Wine
Jenkkityylinen ohraviini lienee hyvä vaihtoehto illan viiletessä. Borgilla olisi toki muutama muukin mieltälämmittävä vaihtoehto tarjolla, eli sopii tulla vähän viileämpikin viima sen suhteen. We’re ready for that!

Borg Brugghüs Leifur Nr.32

6,8% Saison
Leifur Eriksonin nimissä kulkevaa Nordic Saisonia eli ”arktisella” timjamilla ja kanervalla maustettua belgiunelmaa.

Tanker Vaida Hell Not

10% Sour Ale
Johan sen jo nimi kertoo…

Takatalo & Tompuri Savubock

6,5% Savuolut
Koska savu ja bock. Ja tietty tuo savukin kiehtoo…

Tuju Vihtahousu

12,0% Imperial Stout
Lappeenrantalaisiltakin löytyisi useita, maltaisia ja katkeria mielitekoja, mutta tyyli ja nimi vetävät tässä puoleensa.

Tuju Azacca Saison

7,0% Saison
Saison kuuluu kesään ja Azacca on hieno humala. Ja jos tälle tiskille pesiydyt, niin Olutsieppo lyöttäytyy mieluusti seuraasi ennen kuin samea(t) Galaxyt Räjahtää ja homma menee Lesoilu-puuhiksi.

Cool Head Maple Bourbon Barley Wine

11,0% Barley Wine
Heaven Hillin Bourbon-tynnyreissä muhinut vaahterasiirappinen ohraviini on kiinnostanut jo pitkään. Josko jo nyt?

Cool Head Swedish Radio

6,5% New England IPA
"Jaha, Ruotsin radio!” 
Minulla on kaveri töissä Ruotsin radioaalloilla ja kyllähän maksimaalisen mehukkaaksi luonnehdittu, samea ja pehmyt Oat Cream IPA muutenkin kiinnostaa.

Cool Head QDH Emeralds

10,2% Triple IPA
"DDH:lla saa ihmisille myytyä ihan mitä vaan” -Joku kerran jossain.
No niin näemmä saa ja osumatarkkuus paranee kun pistää tuplankin vielä tuplaten. Kiinnostaa aidosti. Kuin myös samea Juicy Lucy New England DIPA.

Hangaround & Nobody Brewing Wit2 U

5,1% Witbier
”HNB ain’t nuthin’ to f’wit!” 
Ja nämä belgivehnät ovat olleet heidän kotikeitosten ehdotonta kärkeä.

Moose On The Loose Sahti

Sahti
Koska, jos sahtia jostain saa, on sitä silloin juotava. Koskaan ei tiedä, milloin seuraavan kerran saa… sahtia. Eka erä taisi mennä panimokaupasta tunnissa-parissa.

Rocking Bear Brewers Kallo Hazy IPA

5,5% India Pale Ale
Samea, Sandö Saisonin ohella porilaispanimon kutkuttavin tuote.

Olarin Dibs on the Cacao Nibs

11,0% Imperial Stout
Kaakaonibsattu, oletetun kompleksinen paahdenautinto asennepanimolta.

Olarin Hazy Hoodz

6,7% New England IPA
“Olut yhtä utuinen kuin olotila Olarin ostarilla kello kaksi lauantaiyönä.”
Sounds like a pla… hella good beer! Not for Jokinen kovana haastajana.

Ruosniemen Porvari

10,5% Barley Wine
Barley Winet näkyvät ajavan tänä vuonna kiinnostuksessa Imperial Stoutien rinnalle, ehkä ohikin.

Ja Etkoa tosiaan ns. koko rahalla, samoin Hailuodon todella tasapainoisia ja laadukkaita lagereita!

Kotiolut: Hoptimisti Chinook Ale

$
0
0

Hoptimisti Chinook Ale

Jyväskylän kotiolutskene elää ja voi hyvin. Lajin harjoittajia löytyy kaupungista jo kymmenittäin ja taas tuli yksi tekijä paria tuotetta tutummaksi blogistillekin. Suomen Kotiolutmestari -kilpailussakin lager-sarjan palkintosijan aiemmin napannut Hoptimisti, Kalle Hintikka, tarjosi testiin muutaman tuotoksensa, joista ensimmäiseksi poimin lasiini Chinook Ale -nimellä kulkevan IPAn.

Vuoden 2015 Chinook-sadosta eroon pääsemiseksi valmistettu kaapinpohjaolut on saanut yksioikoista humalointia laajentamaan tujauksen Nelson Sauvin -uutetta. Täydelliseksi tuotteeksi ei tekijä olutta kuitenkaan mieltänyt ja myönsi sen avoimesti: Chinook ei omaan mieleen oikein koskaan ole ollut ja nytkin sen voima tuntui reilusta kuivahumaloinnista huolimatta jäävän vaillinaiseksi. Nelsonia käytettiin paikkaamaan tuota aukkoa vielä kuivahumaloinnin jälkeen, mutta aika karkeaksi ja viilausta vaativaksihan tuo omassa suussakin jäi. Näinpä Kallen mietteisiin on helppo yhtyä.

Oluen runko rakentuu Pale Ale- ja Crystal 100 -maltaiden sekä kaurahiutaleiden varaan. Hiivana toimii US-05, katkeruutta löytyy 40 IBUn verran, väriä 13 EBCtä.

Hoptimisti Chinook Ale
Kaunis, punakan oranssinen ja varsin runsasvaahtoinen olut. Tuoksusta löytyy sitrusta, mutta kääntyy lopulta enemmän appelsiinin suuntaan. Hieman, vaaleaa, hikistä marjaisuutta, kevyttä mausteisuutta ja ohutta tropiikin tuulahdusta. Aika mieto, mutta sinällään ihan toimiva. Ei huippu kumminkaan.

Maku on runsaampi, greippisyydessään hieman karhea, muttei mahdottoman pureva. Appelsiinia on myös, mutta tuoksua vähemmän. Jälkimaussa rutistus muuttuu hieman kitkeräksi ja samalla alussa esillä ollut trooppisuus polkeutuu lähes unohduksiin. Aika suoraviivainen kokonaisuus ja ensisiemauksen ihastuksen jälkeen on tekijän ajatuksiin lopulta kumminkin yhdyttävä. Semi OK, karkea ja suoraviivainen IPA.

Pyhämaan synti: Pühaste Patt

$
0
0
Tässä on pullollinen syntiä
  • Tyyli: Porter
  • Alk.%: 6,6
  • Panimo: Pühaste, Tartto, Viro
Päivän tarinoinnin ilopillerinä toimii jenkkihumaloitu virolaisportteri. Kiertolaisena toimintansa aloittanut Pühaste keitteli alkuun mm. Põhjalan luolassa, kunnes avasi oman puuhastelupaikkansa Tarttoon vuoden 2016 syksyllä. Oluitahan on näkynyt jonkin verran meikäläistenkin ruokakaupoissa ja ravintoloissa, mutta jostain syystä ensikosketus jäi tämän viinarallituonnin kontolle.

Synkeän puhutteleva etiketti oli osasyy oluesta kiinnostumiseen, mutta myös Ratebeerin potentiaaliset yleis- ja tyylipersentiilit (94/100 ja 96/100) olivat nostaneet sen jo aiemmin kiinnostavien virolaisten listalle. Oluen nimi on suomeksi raflaavasti käännettynä Pyhämaan Synti ja se on humaloitu Centennialilla ja Willamettellä. Rungostakin löytyy kahdeksaa eri mallaslaatua. Näppärä esitys samettisen paahteisuuden ja jenkkihumalan purevuuden välimaastosta.

Pühaste Patt
Musta, beigen vaahdon nostava olut. Tuoksussa leikittelevät samettinen, suklaan täydentämä paahteisuus sekä sitrussärmäinen humalointi. Mukana on kevyttä nokisuutta ja kahvistakin kulmaa.

Maku alkaa varsin samettisissa, pehmeissä tunnelmissa. Paahtunutta, osin kahvista maltaisuutta, suklaata ja hentoa nokisuutta. Ylikypsä hedelmäkin huokuu taustalta ja lopussa palan puraisee sitrusgreippinen, yrttisävyinen humalan sivallus. Tuntuma voisi olla paksumpi, sillä nyt tuki tuntuu lopussa hieman lipsuvan alta pois. Patt on kuitenkin varsin rauhallinen ja pohtiva Portteri, jollaista siemailee hyvinkin mieluusti. Paahdetta, samettista tuntumaa, suklaata ja rentohenkistä jenkkihumalaa perusvarmassa paketissa.

Pisteet: 37/50

Pirkka Parhaat IPA

$
0
0
Pirkka Parhaat IPA
”Mutta sitten lidlit, ärrät jaäsryhmäkin myy vain pirkkaviiniä eikä muuta saa vaikkei haluaiskaan!”, on usein kuultu uhkalause alkoholimonopolin purkutahdon vastustajilta. Tosiasiassahan valtaosa Alkonkin viinimyynnistä on sitä kyykättävää ”pirkkaviiniä” vähän hienommilla nimillä varustettuna ja edelleen kasvavissa määrin monilitrapakkauksissa myytynä. Mutta vielä ei kuitenkaan ole tarkoitus viinistä puhua, mutta ehkä siitäkin vielä jossain vaiheessa päästään haastelemaan. Toivottavasti.

Pirkka Parhaat –tuotesarja laajeni vastikään parinkin maltaisen uutuuden voimin. Pari vuotta sitten (silloisen) Saimaan Juomatehtaan kanssa lanseerattu Amber Ale oli ja on varsin toimiva kauppatuote, joten kyllähän saman perheen IPA ja Premium Pilskin sitä myöten kiinnostavat. Ja onhan Pirkka IPA ihan rehellisesti sanottuna sanapari, josta ei muutama vuosi sitten vielä kovin vakavissaan edes haaveiltu. Kyllä siitä varmasti jo puhuttiin, muttei ehkä vakavissaan odotettu. Nyt sitä onkin sitten jo pikkukyläni lähikaupan hyllyssä.

IPAn ja Premium Pilsin valmistus on Amberin tavoin annettu mikkeliläisten haltuun. Pils on kesän 2018 kausituote, mutta ilmeisesti IPAsta kaavaillaan enemmän tai vähemmän pysyvää myyntiartikkelia. Klassista IPA-linjaa kulkeva olut on humaloitu Columbuksella, Cascadella ja Centennialilla – katkeropuoltakin oin mukana mukavasti 65 IBUn verran. Rungosta löytyy Pale Ale-, Vienna-, Hunaja- ja Caramel-maltaita vahvuuden ollessa luonnollisesti 5,5%. Pieni lakiuudistus oikeastaan mahdollisti meille Pirkka IPAn, joten miksei isompi askel saisi sitten tuoda sitä Pirkka-viiniäKIN tarjolle. Nimittäin:

Ainakin tämän IPAn äärellä tulee väkisinkin sellainen olo, että argumentit Pirkka-viinien tulosta kauppoihin alkaa päivä päivältä kuulostaa uhkakuvan sijaan monopolin purkua puoltavalta fraasilta.


Pirkka Parhaat IPA
Oranssihtava, pihkaisen värinen ja nätin, kestävän vaahdon saava olut. Tuoksu on hyvin hedelmäinen, sitrusvetoinen ja havuinen. Aika mehukasta tuntua, mutta pääpainoltaan enempi kuivaan kallellaan. Kevyt toffee tukee hedelmää ja tuoksu on todella toimivalla tasolla.

Maku ei tuoksulle häviä. Taas paljon tropiikin hedelmää, hieman toffeeta ja melko napakkaa greippisyyttä sekä havuista tuoreutta. Jälkimaussa hieman maustettakin, ehkä yrttiä, mutta greippi ja havukko sitä silti dominoivat. Alku on mehukas, loppu kuivemman katkera. Todella mainio IPA.

Nyt jos koskaan: ”Ole tarkka, ota Pirkka IPA!”

Pisteet: 36/50

Olusatama 2018 - Short story long

$
0
0

Kolmas Olutsatama oli taas hieno kokemus.
Kaupungin kolmannet olutsatamat on tosiaan nyt tanssittu ja viimevuotinen poisjääminenkin sitä myöten paikattu. Olutkellaristi heilui satama-alueella tällä kertaa vain perjantain verran, mikä vuosien mittaan paisuneen tapahtuman kohdalla oli auttamatta liian vähän. Niin paljon hyvää maisteltavaa, uutta ihmeteltävää ja sosiaalista kanssakäymistä oli nimittäin tarjolla, ettei aika yksinkertaisesti kaikkeen riittänyt.

Kesäkuun myötä epävakaiseksi heittäytynyt säätilamme ennusteli torstain puolella vaikuttaneen harmaan sadekelin kiusoittelevan tapahtumaa vielä perjantainakin, mutta Jyväskylän kesään kiinteänä osana kuuluva aurinko päätti onneksemme toisin. Ei se ilta nyt mitään helleiloittelua tarjonnut, mutta aurinko paistoi ja tarjosi lämpöä ihan riittämiin. Ja mahdollista lisälämpöä haettiin sitten telttojen suojista ja anniskelutiskeiltä.

Sen verran kesämieltä tuntui olevan ilmassa, ettei tuhdin tummiin tuotteisiin tullut koskettua käytännössä lainkaan. Koska henkilökohtainen sour-viehätyskin on tällä hetkellä käymistilassa, kääntyi keskittyminen lähinnä diipadaapailun muodikkaimpaan sivuhaaraan eli hedelmäisiin ja sameisin IPOihin. Mitenkään hakemalla hakien tilanteeseen ei kuitenkaan päädytty, vaan esillä ollut tarjonta ja sosiaalinen surffailu ajoivat tähän kuin itsestään. Ei haittaa, sillä festareillahan nämä tuoreusherkät tuotteet yleensä iskukuntoisempia ovat kuin kaupan hyllyillä.

Omaan makuun paikalla oli varsin sopivasti väkeä ja vaikka jonoa paikoin syntyikin, ei tungoksesta kuitenkaan kärsitty. Aluetta tuli seilattua eestaas ilman selkeämpää päämäärää ja jälkikäteen hoksasin, että muutama koju jäi kokonaan bongaamatta. Ruokapuoltakaan ei testattua tullut, vaikka ennakkoon ajatuksissa olikin. Lauantain piipahdus olisi ollut monessa suhteessa hyvä veto, mutta näin tällä kertaa.

Herpertti hoiti homman hyvällä huruttelulla.
Olutsataman oma olut jäi tällä kertaa testaamatta.
Mitäs muuta sitten? Vesipisteitä oli hyvin ja lasinpesu hoitui nopeasti, joskin ranneliikkeen tuli olla rauhalllinen jollei halunnut kastella itseään tai vierustoveria. Vessajono (jos sellaista edes syntyi?) eteni kuin junan vessa junan kyydissä, mutta ainakin ennen kuutta sisäänpääsy oli melko hidasta turvatarkastuhölökunnan vähyyden vuoksi.

Olutpuolen kärkinimet tulivat tällä kertaa Irlannista tai näin ainakin oman osanottoni perusteella tohdin sanoa. Pien-tiskin tarjoama Whiplash Northern Light Micro IPA suorastaan tyrmistytti loistavalla annillaan, etenkin kun huomioon otetaan sen elintarvikehyllysoveltuus 2,8-prosenttisella vahvuudella. Myös jo aiemmin hienoksi juomatuotteeksi todettu 3,8-prosenttinen Whiplash Rollover suli suuhun. Muita erityisesti mieleen jääneitä oluita olivat Olarin Panimon mangohuuruinen, Suomen kenties katu-uskottavin olut eli MC Taakibörstä IPA sekä Lindenin hedelmätön, mutta silti niin hedelmäinen Three Amigos NEIPA. Erityismaininta Moose on the Loosen ruskean railakkaalle, katajaisen puhuttelevalle Sahdille, jota tuli ainoana oluena myös santsattua.

Tässä illan antia kojukiertelyn ja tuttujen kanssa turinoinnin väleistä. Kaikkiaan 18 olutta ehti tuossa aikaikkunassa testaamaan. Kaverini kiikutti VIP-puolelta pienen, desinvetoisen maistelulasin, mikä helpotti urakkaa huomattavasti, vaikka kyllähän sitä iltaa kohti jo hieman maistelleessa tilassa tuli alueella vaikutettua. Mutta olipas paikalla tosissaan paljon tuttuja naamoja niin menneisyydestä kuin muualtakin ja saipa useampikin some-tuttu pikaesittäytymisten myötä ihan livekasvot. Hyvä paikka ujommallekin sosialistisoitua.

Nou roplem vit dis...
Donut Island I Hop It's Not A Problem #3
New England IPA / 6,2%

Makumatka alkoi HIISIn tiskiltä tuttujen moikkamisella ja sivistysaukon paikkaamisella. Donut Islandin alle asettuvat pulma-NEIPAt ovat jääneet itseltäni kokonaan väliin, joten kovasti kehuttu kolmosversio löytyi sopivaan saumaan. Ja olihan se hyvää.
---
Hedelmäinen, kevyen katkera mutta sitrustäyteinen. Sanomattakin selvää että sameaa on. Miellyttävä ja raikkaan tuntuinen kesäolut sopivalla särmällä. Odottelu antaa taustalta enempi greippiä ja havuakin. Särmä kasvaa, pidot paranee. Hieno aloitus tapahtumalle.

Sahtia oli saatava!
Moose On The Loose Sahti
Sahti / 9,0%

Seuraavaksi piti saada sahtia. Näinpä tie vei parin moikkauksen kautta alueen toiseen laitaan, Moose on the Loosen tykö. ATK:n kautta tuttu Hirvimies-Kalle ottikin isännän ottein vastaan ja illan mittaan asioista turistiin vielä useampaan otteeseen. Päällimmäisenä mielessä oli tietenkin ”listojen ulkopuolelta” mukaan otettu sahtierä, josta jo neljäsosa oli parin ensitunnin aikana ehtinyt hupenemaan. Hoksattiin muuten että kyseessähän oli Suomen läntisin kaupallinen sahti - ainakin sillä hetkellä.

Sahti ei ollut samaa kuin aiemmin parissa tunnissa panimomyymälästä loppuun myyty tuote, vaan hivenen vaaleampaa, joskin edelleen kuraisen ruskeaa. Tästä erästä oli jätetty suklaamaltaat pois, vaikka jonkinlaista suklaan sävyistä limppumallasta mausta saattoikin poimia. Humaloinnista vastasi Mandarina Bavaria ja katajaa oli kelkottu mukaan ns. sopivasti. Oma luonnehdinta mausta meni näin:
---
Ruma mutta maistuva. Runsaasti katajaa, appelsiinimäistä hedelmää ja kypsää banaania. Mausteista potkua on mukavasti, mikä dominoiki katajan ja karamellisen maltaan kanssa yleistunnelmaa. Juotavuus pelottavan hyvällä tasolla, vaikka vähän lämmittääkin. Yhdeksänprosenttiseksi ei suoralta kädeltä uskoisi, vaikka vankka pohja tässä onkin. Toimivaa tekemistä ja illalla tuli tosiaan vielä vähän santsattua.
---
Sahtia huonon hääkokemuksen myötä vieroksuva kaverinikin uskaltautui asiaa tutkimaan ja melko vuolaat kehut suusta vastapainoksi virtasivatkin. Käännytystyötä on helppo tehdä kun tuote on kunnossa.

Hirvipanimon tiskiltä tuli testattua myös Tuopillinen-blogistin kehumaan Trial Brown Alea, vaikkei lajityyli omaan makuun ole koskaan ollutkaan. Olen sittemmin ehkä alkanut löytämään sen kuuluisan brittijyvänkin ja tämä tasapainoisella ja maltaisella olemuksellaan vakuuttava brownie osui kyllä hyvin.

Myös pieni näkäräinen Wildin uutta erää kävi makutestissä ja minusta sen raikkaus ja marjaisuus oli aiempaa paremmalla tasolla. Mikäli oikein muistan, on sitä kesän aikana tulossa Alkonkin valikoimiin.

Hangaroundin tiskillä oli esillä myös tarjoiluehdotus.
Hangaround & Nobody Brewing Wit2 U
Witbier / 5,1%

Vastapäätä löytyikin sitten paikallisten tulokkaiden tupla-tiski, joista ensin marssin sille tutummalle eli Hangaround & Nobodyn puolelle. UG:n kanssa kollaboitu Sour Bock kuulosti sen verran pervolta, että päädyin kaksikon kotiolutrintamallakin vakuuttaneen Witbier-tarjonnan puoleen. UG:llä tosiaan tämäkin tehty, mutta menee ”virallisesti” kokonaan HNB:n tuotteeksi. 

En tiedä tekeekö kegitys oluesta vähän turhankin kirkkaan ja sitä myöten suoraviivaisemman, sillä vähän kliinisen rajoilla tässä mentiin. Toki tuo raikkauslisä aurinkoiseen iltahetkeen oivasti sopi, mutta kotivedoissa oli ehkä enemmän luonnetta.
---
Aika kirkas ja vaalea. Maku on suht voimakas mutta kevytluontoinen. Mausteista potkua, sitrusta ja mandariinia kesäisen terassisoveltuvassa, mutta ehkä hiukan kliinisessa muodossa. Mausteinen potku voisi olla sakeampaakin, mutta vehnäinen runko paikkaa ominaismaullaan kohtuu hyvin... Semmoinen rento kesä-Wit joka tapauksessa.

Ensikosketus kohta omankin panimon käynnistävän tulokkaan toimintaan.
Panimoyhtiö X Mangusti
India Pale Ale / 6,3%

Sosiaalisen tauon jälkeen tuli tutkittua omaa panimoaan Heinämäkeen rakentavan Panimoyhtiö X:n tarjontaa. Äksähän meinasi aluksi heittäytyä allekirjoittaneen lähipanimoksi Sysmälän kiinteistöön puuhatun liiketoimintatilan myötä, mutta nyt osoite on päivittynyt HIISIn alkuperäisen luolan lähettyville eli kaupungin toiselle laidalle. 

Nyt tarjoilla ollut Hefner-vehnä ja lasiin asti valikoitunut Mangusti IPA on kumpikin vielä kiertolaistuotantoa, mutta mikäli myöhäisillan parkkipaikkakeskustelua päissäni oikein muistelen, on oman tuotannon aloittaminen mahdollista ehkä jo syksyn tienoilla.
---
Tuoksu täynnä mangohedelmää ja yleishedelmää. Maussa samoja lauluja hieman kevyemmin tarjolla, mutta myös greippistä takasärmää. Sinällään suoraviivaista menoa joskin vaalea hedelmä paljon antaakin. Mukavan katkera, mikä tehostaa suoraviivaisuutta kuivan tunnelman kanssa. Tykkään, vaikka aika suoraan tässä ajetaankin.

Tietäjät tietää: ruis on hyvää.
Maistila Erämaan Tietäjä        
Rye IPA / 5,5%

Sitten oli vuoro moikata iloista työmies-Topia, joka tällä kertaa vaikutti Maistilan tiskin takana. Oululaispanimon tuotanto on edelleen itselleni varsin tuntematonta, joskin aina hyvin maistuvaa. Rukiinen Erämaan Tietäjä kuulosti sen verran hyvältä, että piti ihan maistamalla sama todeta.
---
Rukiinen, sitrusgreipoinen olut hyvällä otteella. Ei tämä hedelmäisyytensä puolesta tajuntaa räjäytä mutta miellyttää rukiiseen rakastunutta, silti raikkautta arvostavaa maistelijaa.

Hieno lätkä, tuotteena ei omaan makuun.
Maistila Appelsiiner
Berliner Weisse / 4,0%

Jorinoinnin yhteydessä Topi tarjosi hanasta pervon kuuloista ja makuistakin Appelsiineriä eli jonninmoista appelsiinista Berliner Weissen ja Sour Alen tulkintaa. Yhdyn olutta esittelevään tekstiin Ratebeeristä - joskaan en kovin ihastuneella tapaa:
---
”Todella mandariini-appelsiinisa. Mitä enemmän miettii että tässä on vaniljaa sitä enemmän tulee tiikerijäätelöfiboja”, eli mausta löytyy lähinnä sulanutta tiikerijäätelöä ja limoncelloa. Aika imelä, hieman hapan. Aika, noh, ei mun makuun ainakaan.

Hailuotolaiset uppoavat kyllä hienosti. Taas tasalaatuista lagerosaamista lasintäydeltä.
Hailuodon Märzen
Märzen / 6,3%

Hailuodon koju olikin sopivasti vieressä ja vähän semmoista rehdin rapeaa pilsiä olin sieltä ajatellut ottavani, mutta päädyin kumminkin ennakkolistalleni nostettuun Märzeniin, joka oli:
---
Tuhdin maltainen, hunajainen, mausteisen ja yrttisen humaloitu lager. Hyvin tasapainoinen ja miellyttävä. Ei panimon paras mutta linjaan sopiva.

Täyttä nelssonia.
Etkoilun jano jäi vielä elämään. Mielenkiintoinen panimo.
ETKO Full Nelson
Kölsch / 4,7%

ETKO oli minulle oluiden puolesta tyystin uusi tuttavuus. Nelson Sauvinilla humaloitu Kölsch valikoitui taakse kerääntyneen paineen alla ensikosketukseksi ja kyllähän tämä raikas kesäolut asiansa hienosti ilmaisi, vaikkei toki klassisin kölsseni ollutkaan.
---
Hemmetin juotava, kevyt ja rapea Kölsch. Kesäjuomana erinomainen, tasapainoinen ja toimiva. Ei ehkä pidemmälti mieleen jäävä, mutta kun se lasista löytyy, kelpaa sitä kaverille hyvillä mielin kehua. 
 ---
ETKOlta olisi pitänyt tilaisuuden ollessa päällä maistaa vielä jotain muutakin, mutta aika oli tosiaan kortilla tällä kertaa. Sama laulu jatkui muillakin tiskeillä, mutta jäipähän janoa vastaisuuteenkin.

Vasen puoli kuvastaa hyvin Cool Headin eläväistä menoa. Oikealla taas on panimon perusvarma ja toimiva tuote.
Cool Head Swedish Radio
New England IPA / 6,5%

Valinnanvaikeudet jatkuivat Cool Headin tiskillä, josta olisi voinut napata useammankin tuotteen matkaansa. Swedish Radiota tuli sokkona kehuttua aiemmin, joten pieni varmistus omiin mutusteluihin oli paikallaan. Maksimaalisen mehukkaaksi tämä Oat Cream IPA ei välttämättä osoittautunut, vaikka Cashmere, BRU-1 ja Citra hyvää tunnelmaa sameaan IPAan loivatkin.
---
Hedelmäinen, kevyen smoothiemainen ja lopussa sitruksinen IPA. Vakuuttava, ei huippu muttei valittamisen sijaakaan. Tällaista juo kyllä mielellään

Huudsit on heizei, hei...
Olarin Hazy Hoods
New England IPA / 6,7%

Olariakaan ei aiemmin ollut vastaan tullut, joten sinne sitten seuraavaksi. Samea linja sai hyvää jatkoa Hazy Hoodsin muodossa. Kotiseutuolueksi osoittautunut olarilainen on panimon ensimmäinen NEIPA-resepti eikä lainkaan pöllömpi sellainen. Humalakirjon koodimainen litanja sisältää AU035:sta, HBC 431:stä sekä Lemondroppia, jotka kaikki ovat varsin hedelmätäyteisiä humalajalostustyön tuloksia.
---
Haalean samea, melko hedelmäinen ja suht rapea NEIPA. Hyvin raikas sellainen. Purevuus hyvällä tasolla muttei lyö yli. On kova. On aromirikas. On mainio.

Pöytäolut pöydän reunalla. 2,8% eli siis elintarvike.

Kaksi kovaa vierekkäin...

Whiplash Northern Lights
Session IPA / 2,8%

Mr. Bönthöö Bönthöö aka Lahtisen Teemu löytyi Pien-tiskin takaa kaverinsa kanssa.  Aiemmin ei oltu livenä nähtykään, joten pieni morjestusrundi oli ihan kohteliasta suorittaa. Kävin aiemmin jo testaamassa tölkistäkin tutun Rolloverin, mutta Teemu lykkäsi käteen vielä alussakin kehumaani Northern Lightsia. Se upposi jopa Rolloveria paremmin, sillä vaikka runkoa löytyy vaivaiset 2,8% verran, oli sen makumaailma todella hedelmäinen ja pehmyen oloinen. 

Olut on humaloitu keiton aikana Mosaicilla ja vielä kuivapuolella sekä Mosaicin että Vic Secretin voimin. Rungosta löytyy Vienna- ja Cara-maltaita sekä vehnää ja kaurahiutaleita. Todella hieno tuote, jota ottaisi mieluusti kauppahyllyyn täällä Keski-Suomessakin.
---
Hyvin hedelmäinen, hieman hedelmälihaista kärkeä ja greippisen sitruksista taustakaikua. Pehmyt ja hieman mehukaskin. Makua on vahvuutta runsaammin. Huomattavasti. Ei hemmetti kun on hyvää.

Rehtiä tekemistä...
Savubock oli sitä mitä lupasikin, vaikka vaaleaksi osoittautuikin. Hieno olut.
Takatalo & Tompuri Kaski Savubock
Bock / 6,5%

Virolahtelaisen maatilapanimon Savubock kiehtoi savuoluthörhö kovasti ja se oli onneksi päässyt mukaan tällekin reissulle. Jotenkin kuvittelin sen etukäteen tummemmaksi ja savuisammaksi, mutta kyllähän tuo tasapainoinen, vaaleanmaltainen ja savun täydentämä ilmestyskin makuaistia puhutteli.
---
Vaalea, selvästi savuiinen bock. Maku on melko pehmyt, kevyen yrttinen ja vaalean maltainen. Hemmetin kiva ja tapahtuman humalavetoiseen tarjontaan kaivattua vaihtelua tarjoava. Tuntuma voisi paksumpikin olla, mutta ehkä näin vaaleassa oluessa toimivuus säilyy tällä viisiin parempana.

Puoli kymmeneltäkin oli aurinkoista, eikä se hämärä ihan hirveästi myöhemminkään päässyt painamaan.
Valinta osui nappiin, vaikkei täysin diipadaapattomaan saumaan ehkä istunutkaan.
Tuju Azacca Saison
Saison / 7,0%

Lappeenrantalaisten kojulla iski taas tyhjä ajatus. Monta hyvää vaihtoehtoa, takana taas kasvava jono ja pientä lisätaukoa pahimmista humalapommeista halajava suu. ”Azacca Saison, kiitos!” Juu, sehän ei IPA ole, mutta vaan Azaccalla humaloitu Saison. Jenkkityylinen näkemys farmhouse alesta oli vähän itsensä pettämistä ”perusmakujen” metsästyshetken keskellä, mutta hemmetti kun se vain niin kovasti kiinnosti ja erittäin hyvin myös maistui.
---
Hyvin vaalea, sitruksinen, appelsiinin tai jonkin vastaavan kuorta vienosti antava ja hivenen yrttinen Farmhouse Ale. Sopivasti mausteisuutta, rentoa potkua hyvässä ja maukkaassa paketissa. Soisi saatavan myös yleisestä myynnistä, sen verran kova kesäjuoma nimittäin.

Taakibörstan tahdissa sopi Taakibörsta IPAa siemailla.

Olarin MC Taakibörsta IPA 2017
India Pale Ale / 6,5%

Kaveri kehui aiemmin Suomen katu-uskottavinta olutta, joten pitihän se kokea. Riskei on nimittäin otettava. Räp-aiheinen sameus-IPA on nääs ryyditetty mangopyreellä, mutta tällä kertaa hedelmälisä ei ole tehnyt tunnelmasta raskasta tahi tunkkaista. Sitähän olen tässä kevään mittaan muutaman kerran päässyt manaamaan.
---
Hemmetti. Nyt on hedelmää! Sitrus seuraa, samoin greippi. Hedelmäpeli on selvä, maltainen mutta olematta tunkkainen. Ommuute suunmukaista.

Festarin tyylikkäin hanalista?
Viilenevään kesäiltaan oivallisesti sopiva olut - niin makunsa kuin ulkomuotonsa puolesta.

8-Bit Brewing Plan C
English Strong Ale / 6,7%

8-Bitin Jasoniakin jututin jäisellä rallienglannilla hetken ja kyselin samalla mitäpä mies itse tiskiltään suosittelisi. English Strong Ale sai kovat suositukset, jota päätin illan jo hämärtyessä lähteä hakemaan. Peliteemainen tiski oli veikeä ilmestys ja näyttävä juomataulu oli kyllä hieno oivallus.
---
Plan C olikin yllättäen vaalea ilmestys. Vaaleus myös maistuu, mutta hyvällä tapaa. Makean kuivahdedlmäistä, rusinaista ja hunajaista menoa, melko pyöreää suutuntumaa. Taustalta puuttuu ehkä se odotettu lämmöntunne, mutta toisaalta ohuuskin onneksi loistaa poissaolollaan. Suutuntuma on melko soljuva ja juotavuus on varsin hyvällä tasolla. Tosi jees!

Raumalainen NEIPA kolahti maaliinsa.
Linden Three Amigos
New England IPA  / 5,5%

Illan viimeinen arvio tuli suoritettua raumalaisen Lindenin tiskillä. Tapahtumassa tutuksi tulleen NEIPA-linjan vahvistus oli vielä paikallaan ja Lindenin laktoosilla ryyditetty tulkinta osui suoraan ytimeen. Whiplashien ja Taakibörstan kanssa tapahtuman parasta antia sameiden humalaunelmien saralla. Ja kun vahvuuskin on osuvasti 5,5%, saa tätä mukaan myös kaupan puolelta. Länsiväylään pieni satsi jäikin ja itsekin sitä kävin sieltä tuoreeltaan kotiuttamassa.
---
Samea, vaalea, kaunis. Todella freshi, raikas ja julmetun hedelmäinen. Pääsi melkolailla yllättämään, sillä laktoosi on itselleni ollut Milk Stoutien yms. ulkopuolellla vähän kaksipiippuinen juttu ja illan aiemmat kohtaamiset olivat muutoinkin saaneet hieman kääntymään hedelmäryyditetymmälle ajatuslinjalle. Vielä mitä, kenties illan maistuvin NEIPA.
---
Sen pituinen se kuuluisa se tällä kertaa. Iso kiitos järjestäjille, paikalle raahautuneille panimoihmisille ja tietty vastaan tulleilla tuttavuuksille. Muutama kaveri löytyi aika monienkin vuosien takaa, mutta myös uusia tuttavuuksia tarttui matkaan. Just hyvä.


Muutkin kynäniekat ovat jo tarinoita tapahtumasta ehtineet iskemään:

Kippis!

Omnipollo / Trillium Covered in Puppies

$
0
0
Omnipollo / Trillium Covered in Puppies
Omnipollon tuotantoa tuli Tallinnan puolella vastaan aika laajalla rintamalla, mutta jostain syystä tämä koiraolut oli ainoa niistä mukaan tarttunut. Onhan hypetetyn panimon oluissa useitakin mukahauskoja ylikikkakolmosia, jotka eivät omaan makuun iske, mutta hyvää tekemistä tuntuu löytyvän senkin edestä. Etenkin Uba ja Humalin hyllyillä nähty kirjo jäi jälkikäteen harmittamaan, koska melko monta kuriositeettia sinne tuli jätettyä. Taitavat ne kaikki onneksi kotomaan olutravintoloista kumminkin löytyä, mikäli tiukka paikka sitten iskee…

Samea Covered in Puppies edustaa modernin mehukasta IPA-suuntaa Imperial-etuliitettynä ja se on valmistettu yhteistuumin bostonilaisen Trilliumin kanssa. Valmistuspaikka löytyy tällä kertaa Ruotsista kun olut on tehtailtu Sigtunalla.

Vahvuutta juomaan on saatu 8,1% ja sen humalakoonnissa vaikuttavat Citra, Mosaic ja Galaxy. Rungosta löytyy ohramaltaiden lisäksi myös vehnäisiä ja kauraisia verrokkeja ja oluen nimen inspiraationa kuuluu toimineen kaikkien tuntema David Hasselhoff. Tai oikeastaan eräs valokuva hänestä. Cool.Olutkin on ihan jees.

Omnipollo / Trillium Covered in Puppies
Omnipollo / Trillium Covered in Puppies
Samean keltainen, hieman punakan oranssinen olut. Aika tuhti näky. Tuoksu etupäässä tuhdin hedelmäinen, meinaten raskaan hedelmälihaisaa, pehmeää tunnelma. Ei siis kepeää aromikerskuntaa. Välistä pilkistää terävää ja tuoretta havuisuuttakin.

Ja maku tarjoaa sitä samaa, joskin havuinen ote on voimistunut ja dominoi etenkin greippisen katkeraa loppupuolta. Tuoksussa tuhdiksi haukkumani hedelmäisyys on edelleen suht rotevaa, mutta nyt enemmän avautuvaa, ehkä mehumaisempaa ja sopivan karvasta olematta kitkerää.

Lopulta aika moniulotteinen mehu-DIPA, jota sopii siemailla hitaaseen tahtiin vahvuuden välillä unohtuessa. Ei Omnipollon parasta antia, muttei missään nimessä huteihinkaan kuulu.

Pisteet: 36/50

Linden Three Amigos NEIPA

$
0
0
Linden Three Amigos NEIPA
Lindenin maistuvaa Three Amigos NEIPAa tuli kehuttua jo OlutSataman raportin yhteydessä, mutta pakkohan se oli hakea vielä testiin kun kerta kaupastakin löytyi. Ostopaikkana toimi luonnollisesti K-Supermarket Länsiväylä, jonne männäviikonloppuna jätetyt pullot vaikuttavat olevan varsin tuoretta erää eli nyt olisi muillakin hyvä iskun paikka.

Oluen valmistuksessa ei tosiaan ole hedelmälisiä käytetty, mutta laktoosia ja kauraa kylläkin. Rehti humalavetoisuus puhutteli hanasta laskettuna syvästi eikä pulloversiokaan nurinan varaa jätä. Päinvastoin. Etikettipuoli ei ehkä omaan silmään sitä vaikuttavinta antia ole, sillä jotenkin siitä tulee vaikutelma Sollin kaltaisesta ”meksikoislaisoluesta” ja nimikin tuo mieleen Steve Martinin ”laadukkaan” leffakaiman. Mutta kuten aiemminkin todettua, ei nimi tai etiketti olutta pahenna ja tässä on kyllä oivallinen esimerkki siitä.

Linden Three Amigos NEIPA
Samea, haaleanoranssi, ananasmehumaisen keltainen ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on hedelmäinen, suurimmilta osin sitruunaa ja greippiä viljelevä, mutta myös yleistrooppinen ja mehukas.

Maku on oivallinen. Se henkii hyvää trooppisuutta, mutta tarjoaa etenkin loppupuolella purevampaa greipin, havun ja sitruksen rutistustakin. Tuntuma on kevyen soljuva, sameuden kyllä maistaa, mutta smoothiemaisiin tunnelmiin ei silti sukelleta. Senpä vuoksi kokonaisuus onkin piristävän raikas, humalavetoinen ja äärimmäisen hyvin toimiva. En muuttais mitään.

Kauppa-NEIPOjen maistuvaa kärkeä.

Pisteet: 38/50

Saimaa Brewer's Organic -oluet

$
0
0

Saimaan uusi luomu-sarja
Saimaan megaboksin läpikäynti jatkuu luomutunnelmissa. Aiemmin läpikatsotut, kepeät klassikosarjalaiset eivät mahdottomia makuelämyksiä tarjonneet, vaan asettuivat pääsääntöisesti ihan jees–koriin ja rennon törpöttelyn aika laajaan segmenttiin.

Luomuoluista kasattu Brewer’s Organic –sarja on ulkoasultaan mikkeliläispanimon kenties komeinta antia. Lehdistötiedotteen perusteella vertasin niitä aikanaan jopa Cloudwaterin ilmeeseen, mikä ei nyt ehkä täysin pidä paikkaansa, mutta joka tapauksessa hyvältähän nämä näyttävät. Tölkkien kyljestä irtoaa myös kivasti infoa niin tuotteen reseptiikan kuin ominaisuuksienkin puolelta, mitä ainakin itse pidän suuressa arvossa.

Paljon infoa etutiskillä...
...ja vähän sivummallakin.
Oluita kehutaan (ilmeisesti tässä kohtaa) panimon vastuullisimmiksi tuotteiksi. Niiden perustana toimii Saimaan EKO-mallas, joka on lähtöisin Oravalan kylän pelloilta. EKO-maltaat ovat osa panimon harjoittamaa viljelijäyhteistyötä, jonka myötä luomuoluiden EKO-maltaan alkuperä voidaan kertoa kuluttajille aukottomasti. Se, että mitä tuo EKO-mallas sitten tarkemmin on, on jäänyt ainakin itselleni vielä epäselväksi. Vai puhutaanko tässä nyt useammastakin mallaslaadusta, jotka tunnuksen alle yhdistetään?

Yhteenvetona voidaan paljastaa, että Brewer’s Organic –oluet peittoavat Classic-sarjan selvästi ja ovat perushyvää tekemistä hieman karsastamaani Red Alea lukuunottamatta. Ei hullumpi setti, joskin sen erottautuminen kauppojen muusta tarjonnasta on aika olematonta muun kuin kilpailukykyisen hinnoittelun suhteen (taisi S-Marketissa olla reilua 2,50€ per törppö).

Oluiden nimet tuottivat pientä päänvaivaa, mutta nähtävästi Saimaan alueella liikutaan. Kaito on hiekkarannoistaan tunnettu, lammellinen saari Imatran ja Lappeenrannan välisellä selällä, Utula taasen siitä jonkin matkaa pohjoiseen sijaitseva kesämökkiylä. Jylhistä kalliosta kuuluisa Ukonlahti löytyy Koloveden kansallispuistosta, kun Yöveden selkä taas yhdistää Ristiinan Suur-Saimaaseen. Yövedeltä löytyy myös Saimaan syvin kohta, Käenniemen kaivo, joten tummanpuhuva lager saa tästä hauskaa lisäsyvyyttä tunnelmointiin.

Saimaa Brewer's Organic Kaito Lager

Premium Lager / 4,5%
Pisteet: 33/50
HIISIllä on metsäsuomalainen Keito, Saimaalla gluteeniton ja luomurakenteinen Kaito. Lagereita molemmat, mutta sekaantumisen vaaraa tokko on. Kelpo tuotteita lajissaan kumpikin, Kaito aika mukavastikin humalaa esittelevä kokemus. Mikkeliläisten uudesta portfoliosta löytyy kerralla useampikin vaalea lager, mutta kaitpa niille kaikille oma kohderyhmänsä löytyy. Kaiton kohdalla erottuva tekijä luomun ohella on tosiaan se gluteenittomuus.

Tölkki kertoo oluessa käytetyn aina niin ihanaista Saazia, mutta verkkosivut puhuvat vain brittiläisestä Targetista sekä tsekkien Premiantista. Näitä ristiriitaisuuksiahan on panimon tuotteissa ollut aiemminkin. Informaatiota on riittävästi, mutta se on paikoin jonkin verran ristiriidassa eri lähteiden välillä. Sama tarina jatkuu mallaspuolella: pikkupräntti kertoo Saimaa EKO-, Pilsner- ja Munich-maltaista, etuteksti single origin EKOsta ja netissä mainitaa vain EKO sekä Munich – tai itseasiassa Munchener. Pikkuviilausta ehkä vielä kaipaa siis.

Raikas ja maltainen, pehmeä ja tasapainoinen, puhdas ja viljainen. Näin meille tuotetta esittelee tölkin painatukset.
Gluteeniton Brewer’s Organic  Kaito Lager on kullankeltainen illan virkistäjä, jonka kevyt maltaisuus yhdessä Saaz-jalohumalan hennon vivahteikkuuden kanssa luovat viettelevän raikkaan ja puhtaan kokonaisuuden.
Kirkas, vaaleanlainen ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on hyvä. Ruohikkoisen humaloinnin sulosävelet leijailevat ilmassa vaalean, kepeän mallasrungon yllä. Peruslagereita selvästi sävykkäämpi, mutten mieltäni pahoittaisi vaikka voimakkuus olisi Pils-levelille saakka nostettu. Vähän sellaista potentiaalia tuo tunnelma nimittäin kiusoittelevasti kärkkyy...

Maku toimii tuoksun tavoin. Lopun ruohikkoinen ja yrttinen potku on mukavan napakalla tuulella, eikä tässä lainkaan pöllömmän lagerin äärellä olla. Mallaspuoli on vaaleaa ja kepeää, humalointi keskirunsasta, tuoretta ja purevanlaista. Puhdaslinjainen, maistuva ja suositeltava.

Tykkään. Laitilan siniselle selvä haastaja.

Saimaa Brewer's Organic Utula Pale Ale

American Pale Ale / 4,5%
Pisteet: 33/50
Gluteeniton on luomusarjan American Pale Ale Utulakin. Rungossa EKO-maltaan lisäksi Pilsner-, kaura- ja Cara Blonde –mallasta (kyljessä kirjoitusasuna Caramel Blond). Ehkä tuo tämänkin purkin etupuolelta löytyvä Single origin malt –teksti haluaakin korostaa vain Saimaan oman innovaation olemassaoloa, mutta itselleni se tuo automaattisesti mieleen ilmoituksen single malt –reseptistä, minkä vuoksi asiasta vielä vähän purnaan. Epäjohdonmukaisuus ja –selkeys häiritsee.

Humalakattaus löytyy netistä: luomuviljeltyä Bravoa, Cascadea ja Centennialia maltillisten 25 IBUn voimakkuudella. Raikas, hedelmäinen ja kukkainen mainittu, samoin samettisuus ja tasapainoisuus. Näillä linjoilla olen itsekin.
Gluteeniton Brewer’s Organic Utula Pale Ale on oljenvaalea kumppani, jonka lempeässä maussa leikittelee vallattomasti kauran tuoma samettisen pehmeä suutuntuma sekä amerikkalaisten humalien trooppinen hedelmäisyys ja kukkaisuus.
Vaalea, kirkas ja kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksu on keskirunsas, hieman maltainen, pääosin sopuisan hedelmäinen - greipin ja yleissitruksen sävyt kaikuvat ehkä koviten. Ruohoa, yrttiä ja vaaleaa hedelmääkin löytyy.

Maultaan olut on aika kansantajuinen, hyvin toimiva sellainen. Äärilaitoja ei tällä oluella siis tavoitella, vaan tölkistä paljastuu helposti lähestyttävä, kevyt ja sitrushedelmäinen porttiolut palealejen ja ipojen ihmeelliseen maailmaan. Sopivasti sitrusta, kevyttä ruohoa ja vaaleaa taustahedelmäisyyttä raikkaassa ja virheettömässä paketissa. Volyymi on joka suhteessa maltillisella tasolla, lopun purevuus ehkä tuulipuku päällä nautittuna ”kitkerällä” tasolla, muttei mitenkään ekstremesti.

Hyvä ja helppo tapa tutustua peruslagereiden ulkopuoliseen maailmaan ja kyllä tätä itsekin ihan mieluusti esim. mökille tai illan viettoon ostaisi.

Saimaa Brewer's Organic Yövesi Dark Lager

Schwarzbier / 4,5%
Pisteet: 33/50
4,5-prosenttinen paahde-elämys kuulosti etukäteen hienoisen riskaabelilta vedolta, mutta aika pätevä ja mökkitunnelmainen tumma lagerhan Yövesi lopulta onkin. Tasapainoinen ja makumaailmaltaan toimiva olut tarjoaa sopivasti makua ja suuntuntumaakin, eikä sitä ohueksi saati vetiseksi voi kuvailla. Ja kun kerta savumallastakin löytyy, niin osumispotentiaali on minun kohdalla aika optimistisilla pohjilla. Rungossa tosiaan EKO-, Munchener-, Caramel-, savu- ja värimaltaita, humalina Premianttia ja Spalt Selectiä. Kahdesta edellisestä poiketen Yövesi ei lukeudu gluteenittomien tuotteiden joukkoon.

Runsas ja maltainen, täyteläinen ja pitkä, karamellinen ja paahteinen. Näillä linjoilla melko pitkälti mennään.
Suodattamaton Brewer’s Organic Yövesi Dark Lager on pähkinänruskea, samettisen pehmeä makuhermojesi hurmaaja, jonka viehättävän luonteen luovat karamellisuus ja kevyen paahteiset aromit yhdessä maukkaan maltaisuuden kanssa.
Tummanruskea, runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on suht paahteinen, mallasleipäinen ja makeahkon maltainen – vienosti savuakin löytyy. Varsin hyvä ja aukoton.

Maku yhtyy tuoksun huomioon, vaikka hivenen ohuelta ajoittain vaikuttaa. Siirappisivelty limppuisuus yltää kuitenkin mukavan syvälle ja sopuisa paahteisuuskin luo mukavaa tunnelmaa. Lopussa mietoa katkeruutta, siirappista mallasta, paahdetta ja kuivahkoa mausteentuntua. Jälkimaku onkin aika runsas ja pitkäkestoinen, eikä kokonaisuudessa moittimisen sijaa ole. Makeuden kanssa voitaneen olla niillä rajoilla, että haittaako jotakuta vaiko eikö, mutta enempi se maltaan makuun kumminkin minusta kääntyy ja paahdekin tukee hyvää tunnelmaa oivallisesti. Savulisä on minusta aika olennainen, joskaan ei pääosaa näyttelevä palanen tässä paketissa.

Luontoelementin kun vielä kylkeen lisää, niin on aika kohdillaan. Hyvätasoinen perustumma lager.

Saimaa Brewer's Organic Ukonlahti Red Ale

Amber Ale / 4,5%
Pisteet: 27/50
Gluteeniton ei ole myöskään punakka Ukonlahti. Sen rungosta löytyy EKOn lisäksi myös selvästi makua antavaa ruista, mutta myös täydentävinä palasina Pilsner-, Caramel- ja värimaltaita. Jenkkivetoinen humalointi on toteutettu Cascadella, mutta nämä punakan maltaiset, keskihumaloidut tekeleet harvoin omaan makuun istuvat. Ukonlahtikin on ”ihan kiva”, mutta silti tympeän tunkea, särmätön ja nelikon selvästi heikoin esitys.

Maltainen, aromikas ja sitruksinen, pehmeä ja mausteinen… Pitänee sekin melkolailla paikkansa.
Brewer’s Organic Ukonlahti Red Ale on kuparinpunertava vaahtopää, jossa yhdistyy miellyttävä pehmeä maltaisuus ja maltillinen katkeruus. Pinnan alla kuplii amerikkalaisten humalien sitruksisuus sekä rukiin mausteinen puraisu.
Punakan ruskea ja nätisti vaahtoava olut. Tuoksu on tummahkon hedelmäinen, sitrushavuinen ja kevyen karamellisen maltainen. Ehkä sen rukiinkin sieltä poimii, mutta vähän se tuntuu tuonne yleisen taustaummehtuneisuuden alle jäävän. Alta siis tosiaan löytyy semmoista vanhan rakennuksen ”mummolatuoksua”.

Maku on hivenen ohkainen. Sitruksinen, havuinen ja yrttinen puraisu tuntuu lopussa melko kivasti, tyhjän alun jälkeen esiin astuu kypsähkö hedelmäisyys ja kevyt karamellisuus jo orastavalle sitrusvivahteella kuorrutettuna. Rukiin löytää mausta jo aika hyvin ja kyllähän se tässä toimii kun paketti ei muutoinkaan ihan sieltä raikkaammalta päästä ole.

Ihan jees, mutta en minä näistä Red Aleista oikein näin varovaisina, kansan makuun sovitettuina välitä. Kärjet puuttuvat ja kokonaisuus tasapaksuuntuu tunkkaiseksi sekameteliksi. Ei huono, mutta vähän nääh ja vähän tarpeetonkin.

Oppigårds 15 Years of Independence

$
0
0
Oppigårds 15 Years of Independence
Oppigårds 15 Years of Independence
Viidentoista vuoden ikään ennättänyt Oppigårds taisi olla Sigtunan ja Duggesin ohella ensimmäisiä kohtaamiani ruotsalaiscrafteja. Muistaakseni. Haaparannasta ne joka tapauksessa kyytiin aikanaan nappasin, eikä näitä ihan liikaa ole vastaan sen jälkeen tullutkaan. Muutamia Alkossa, ehkä maitokaupassakin, mutta lähinnä vain verkkopuodeissa.

Tokihan puolipyöreitä vuosia on omalla oluella syytä juhlia. Itseasiassa juhlajuomaa on tehty kahtakin eri sorttia, joista toinen on tämä 5,5-prosenttinen American Pale Ale ja toinen hieman vahvempi, modernin samea NEIPA. Nimethän ovat lähes identtisten etikettien lisäksi sen verran lähellä toisiaan (15 years of Independence vs. 15th Anniversary IPA), että sekaantumisia tulee omassa päässäkin varmasti. Kumpi oli kumpi?

15 years of Independence löytyy tällä hetkellä ainakin hyvän valikoiman K-kaupoista. Amarillon, Citran, Cashmeren, Vic Secretin ja Mosaicin voimin humaloitu olut on kaikessa aromaattisuudessaan ja kesäisyydessään erittäin mukavasti suuhun huljuteltava tuote, jolle soisi löytyvän paikan pidempiaikaisemmastakin tuotannosta. Mitään ylimaallista ei tietty tarjolla ole, mutta kyllähän tämmöistä todella mieluusti juo, hemmetti.

Onnittelut panimolle - kippis & skål!

Oppigårds 15 Years of Independence
Suht samea, mutta kaukana smoothiemaisemmista trendikumppaneista. Aika kaunis siis, etenkin kun väri puhuttelee vaalean hedelmäisessä asussaan. Hieno on ja vaahtoakin löytyy. Tuoksu on odotetun aromaattinen, osin jopa parfymaattinen. Aprikoosia, papaijaa, nektariinia, mutta myös sitruspitoista raikkautta. Mallasta ei tiellä ole, vaan aika puhtaan trooppisissa tunnelmissa edetään.

Makukin henkii kesäisen kepeää tunnelmaa trooppisissa merkeissä. Makujen pääväri on ulkonäön ilmentämän vaalea, yleisilme taas hyvin aromaattisen trooppinen, osin mehukaskin muttei raskas. Samat hedelmät kuin tuoksussakin jälkimaun leikitellessä parfyyminomaisen aprikoosin ja passionin sekä kevyen greipin kuoren sävyin. 

Juotavuus on tapissaan ja kyllähän tämä eri kelpo juhlaolut näin kesää ajatellen on. Laatua, laatua, makua, makua.

Pisteet: 37/50

Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale

$
0
0
Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale
Sankarolutta Koillismaan kaukomailta. Pari vuotta sitten perustetun Taiwalkosken Panimon maallisen taipaleen alkutahdit ovat jääneet melko vähälle huomiolle ainakin täällä Keski-Suomen suunnalla. Panimomaantieteelisessä tyhjiössä toimiva kyläpanimo on pysynyt melko mystisenä toimijana aina näihin päiviin saakka, mutta nyt oluita on saatu myös Alkon kautta meikäläistenkin saataville. Laitoinkin kaksi tuotetta tilaukseen het’ kevään ensipäivinä.

Päätalon kotikonnuilla, lähes parinsadan kilometrin päässä oululaiskollegoista ja vielä merkittävästi kauempana muista toimiva Taiwalkoski kiehtoo jylhällä tuotebrändäyksellään. Eikä sijaintikaan henkilökohtaisesti koettuna ainakaan kutkuttavuutta vähennä. En tiedä miksi, mutta jotenkin nuo tuon suunnan erämäävoittoiset seudut ovat aina kiehtoneet ehkä jopa Lappia enemmän.

Muinaisjumalainen Lóðurr on panimon vahvin tuote ja valikoitui toiseksi tilaustuotteeksi suomalaisilta harvemmin nähdyn tyylinsä vuoksi. Belgian Strong Ale kiinnostaa aina ja vaikka lajin klassikoita tuntuu olevan aika hankala haastaa, on näitä tilaisuuden tullen aina mukava testailla. Ja aika haastavaksi tuo testailu tällä kertaa meinasi osoittautuakin:

Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale
Tilasin pulloni joskus toukokuun alkupuolella. Paketti saapui valitsemaani Alkon toimipisteeseen sovitussa ajassa, mutta Lóðurrin mahti oli päättänyt purkautua ulos omia aikojaan. Vaahtoa tursusi korkin alta, joten pullo lähti vaihtoon. Korvaava tuote saapui melko pian ja nestekin näkyi sisäpuolella pysyvän. Korkin tyvessä oli kuitenkin hieman kuivunutta möhnää, jonka arvelimme Alkon myyjän kanssa olevan pullotusvaiheen roiskeista peräisin. Pullo reppuun, pieni kurkkaus oluthyllylle ja kassan kautta toteamaan, että reppuunhan se sittenkin vuotaa. Ja eikun takaisin sekin pullo. Kolmas toimitus sitten jo onnistui ja Alkokin laittoi vaivanpalkkaa lahjakortin muodossa tuskaiseksi äityneen palautusruljanssin vuoksi. Ei tuossa itselleni suuria traumoja saati mielipahaa aiheutunut, mutta herkkähipiäisempi voisi moisesta pompottelusta sydämistyäkin. Kaksi heikosti korkitettua pulloa samasta oluterästä (ja keskusvaraston mukaan ilmeisesti laatikosta!) on aivan liikaa – sattuivat ne yhden henkilön kohdalle tai sitten eivät.

No, mutta pääasia että olutta päästin joka tapauksessa maistamaan. Lóðurr on tosiaan jonkinlainen muinaisnorjalainen jumalhahmo, jonka identiteetistä on väännetty peistä suuntaan jos toiseen. Vahvimpana synonyyminä tuntuu olevan Loki, mutta myös Odinin velipojat Vé ja Vili on mainittu, kuten myös Freyr. Ajoitin olueen tutustumisen erääseen lauantai-iltaan, sillä sanojen lørdag, lördag ja sitä myöten lauantaikinarvellaan olevan johdannaisia Lóður Dagista. Mene ja tiedä, yritinpähän edes hieman jäljillä pysyä. Etiketin riimujakin hieman pyorittelin, mutten niistä mitään järkevää (muutaman minuutin intensiivitutkimuksella) kasaan saanut. Ensimmäinen sana lienee ”human”, tai sitten ei.

Itse olut on ihan kiva ja voimakas esitys, joka kompuroi suutuntuman puutteeseen, mikä karsii aika paljon nautittavuutta tämänkaltaisesta tuotteesta. Pikkusäädöillä varmasti syväkin nautinto, nyt vähän odottavat fiilikset jättävä kokonaisuus.
Tumma, belgialaisluostarioluttyyppinen vahva olut. Vakavaan illanviettoon tai eeppisten sankaritekojen kumppaniksi.
Taiwalkosken Lóðurr Strong Ale
Samean ruskea, mutaisen värinen ja hyvin runsaasti vaahtoava olut. Tuoksu on tuhdin maltainen, paahtuneen karamellinen, kevyemmin kypsän hedelmäinen ja hivenen mausteinen.

Maku on kypsän kuivahedelmäinen, kevyesti paahtuneen toffeentäyteisen maltainen ja hivenen mausteinen. Vahvuus jää piiloon pientä lämpöä lukuunottamatta ja juotavuuskin on aika hyvällä tasolla. Minusta liiankin, mikä tuntuu etenkin paksuuden puutteena. Maku on suht voimakas, mutta kaipaa taakseen syvyyttä ja runsaampaa suutuntumaa. Vaikutus kokonaisuuteen on selvä ja optimista jäädään harmillisesti. Ei kuitenkaan tyystin tuomittu tuttavuus, mutta pientä ryhtiliikettä kaipaisi.

Belgiesikuvat ovat vielä aika kaukana kumminkin.

Pisteet: 33/50

Malmgård Hoppy Oat Ale

$
0
0
Malmgårdin uudistunut ilme ei oikein iske, eivätkä nämä "mainoslauseet" oikein panimon kartanomaiseen laadukkuuteen istu.
Malmgårdin taannoinen näytepaketti sisälsi uusien pikkupullojen lisäksi myös muutaman tölkin. Ainakin omassa some-kuplassa nämä tölkkituotteet ovat herättäneet jonkin verran keskustelua ja jopa suoranaista närkästyneisyyttä on paikoin ollut ilmoilla. Syynä pöyristelyyn on ollut tölkkioluiden tuotantopaikka.

Kuten purkin kylkikin kertoo, on Malmgårdin purkitettu tuotanto paitsi pakattu, myös valmistettu Mikkelissä samaan MBH-konserniin kuuluvan Saimaa Brewing Co.:n tiloissa, mikä kartanopanimon laatuun ja autenttisuuteen tottunutta kuluttajaa toki mietityttää. Mistään viilungista saati epärehtiydestähän ei tietty ole kyse, mutta ymmärrän että mielikuvat ovat iso osa nautintokokemusta ja sen pohjustamista.

Hätäisimmät ovat jo kauhistelleet Pernajan toimipisteen alasajolla, mistä tuskin lienee kyse. Eiköhän tässä ihan normaalia synergiaedun hyödyntämistä olla todistamassa, vaikken itsekään oikein ajatukselle mikkeliläisistä malmgårdilaisista syty. Liekö pääsyynä kansan kasvanut kiinnostus tölkkipakkauksiin vaiko mikä? Eiköhän se aikanaan selviä, joten juodaan sitä odotellessa olutta sitten.

Ensimmäisenä testattu mikkeliläistynyt Malmgård oli brittisuuntaan kumartava Hoppy Oat Ale - uuden rajan mukaiseen kauppavahvuuteen iskevä olut. Humalapuolelta löytyy Challengeria, Goldinsia ja Columbusta, rungosta Malmgårdin Special Blendiä, Crystalia, Dark Alea ja kauraa. Ei kovin tasapainoinen tai houkutteleva esitys tällä kertaa, mitä moni on näkynyt kommenteissaan toteavankin.

Malmgård Hoppy Oat Ale
Tummahkon keltainen, oranssinen ja samea olut. Tuoksu on lähinnä karamellisen kaurainen, hieman yrttinen ja pehmeän vaisu. Kevyelti mausteitakin.

Maku ei täysin kolahda. Toffeinen, kaurapohjainen mallaspuoli on pehmyttä, humalalta tilaa vievää. Brittimäistä, makean marmeladimaista hedelmää, sitrusta ja tuoretta yrttisyyttä. Takana epämääräisempi, juustoinen sivuvire, jota ilman brittisävyinen paketti varmasti kohtalaisesti toimisikin. Nyt ei. Ja onhan tämä aika pirun makea.

Pisteet: 26/50

Kotiolut: Hoptimisti EXP "Pilsner"

$
0
0

Hoptimisti EXP "Pilsner"
Seikkalu Hoptimistin kotioluiden parissa jatkuu. EXPiksi nimetty ”pilsner” on olut, joka tosissaan vaatii nuo lainausmerkit lajityypityksensä ympärille. Lageriksi aiottu olut kävi nimittäin vahingossa ale-hiivan voimin, mutta kenties lämpötilasäätely pelasti tilannetta ainakin osittain, sillä kyllä tämä omaan suuhun aika lagervibainen on. EXP viitannee oluessa käytettyyn, kokeelliseen slovenialaishumalaan Experimental 105/220.

Ei siis aivan tyylipuhtain suoritus, vaikka ihan juotavissa oleva olut olikin. Itse tekijä summaa oluen tarinan täl viisiin:
”Pilsner”:
Tämän piti siis olla lager, mutta pönttöön eksyi vahingossa US-05, W-34/70 sijaan. Käytetty siis alena, mutta lämpötilahaitarin alapäässä. Humalana kokeellinen slovenialainen 105/220 humala, jossa pitäisi löytyä mm. ananaksen aromeja. Mielestäni kuitenkin on siellä ihan perusjalohumalien maailmassa, ei huonolla tapaa. Mausteinen, hieman karkean makuinen.
Kiirehdin tämän kanssa hieman ja aika varmasti tasoittaisi, kun vähän ”lageroisi”. Kuitenkin ihan miellyttävä juoma ja positiivinen kokemus humalasta. Tuskin silti valitsisin Saazin sijaan, jos pilsneriä lähtisin taas tekemään.

Hoptimisti EXP "Pilsner"
Vaalea, aika kirkaskin vaikka hivenen pullon pohjiakin mukaan vahingossa lorautin. Tuoksu on hyvin raikas ja pilsmäinen, joskin ruoho korvaantuu maltillisella, vaalealla hedelmäisyydellä. Tai no yrttisellä ananaksella ilmeisesti. Aika kiva.

Maku on raikas, kohtalaisen puraiseva mutta myös hieman kova. Humalan sivallus on tällä kertaa hivenen vaikeammin kuvailtavissa. Sinällään sen voisi jalohumalaisena ruohoisuutena ottaa, muttei kuitenkaan. Niissä maisemissa kumminkin liikutaan, mutta viherkasvi lienee enempi heinikon yrttejä ja pientä vaaleaa hedelmääkin mukaan mahtuu. 

Suoraviivainen, yksinkertainen ja sinänsä toimiva, joskin loppu vähän turhan karhealta tuntuukin. Potentiaalia löytyy. Toivottavasti oikea hiivakin…

Taiwalkosken Mustakoski Porter

$
0
0
Taiwalkosken Mustakoski Porter
Blogitaival Taiwalkosken oluiden äärellä lähti käyntiin hieman takavetoisesti, sillä ennen kovanonnen Lóðurria ehdin testata tämän tumman puhuvan portterin. Lóðurrin yhteydessä sanailtiin jo hieman panimosta ja siihen liittyvistä mietteistä, joten mennään tässä kohtaa sitten suoraan oluellisiin asioihin.

Mustakoski Porter on hivenen nykyistä kaupparajaa vahvempi, paahteinen ja sinällään tasapainoinen tuote. Nuggetilla humaloitua olutta kuvaillaan vahvaksi, tukevarunkoiseksi ja hieman lakritsimaiseksi tummaksi olueksi, mutta Lóðurrin tavoin suutuntuma jättää toivomisen varaa. Hieman ohutta on siis tämäkin, vaikka makua paljon irtoaakin. Nimi viitannee Karjalan puolelta löytyvän Mustakosken kunnan sijaan Iijoen samannimiseen koskeen.

Taiwalkosken Mustakoski Porter
Musta, mutta lähes vaahdoton olut. Ohutta reunusta ja kuohua sentään nousee, mutta aivan keskusta ei kunnolla peity. Tuoksu on hyvä, mutta ehkä hieman vieno. Tummaa suklaata, saaristoleipäistä mallasta pienellä siirapin terällä kostutettuna. Nahkainen, jotenkin rustiikkinen tuoksu luo jatkuvaa mielikuvaa sammuvan nuotion kevyestä savuisuudesta, mutta harhaahan tuo ilmeisesti on. Tunnelma on kuitenkin kohdillaan, vaikka vähän ponnekkaammin voisi itseään esiin tuodakin.

Maku... Sekin on hyvä, mutta kepeys tuntuu korostuvan tuoksua enemmän. Etenkin alkupuoli on hyvin ohuen oloista, mutta loppua kohden sukelletaan jo paljon syvemmälle. Paahdetta löytyy, samoin tummaa, imellettyä limppua, suklaata ja nahkaista tuntua - kahviakin, oikein semmoista nokipannuversiota. Ehkä se savu-tuntemus kumpuaakin sieltä.

Suutuntuma voisi olla runsaampikin, sillä kyllähän tuo turhan ohueksi jää. Makupuoli nousee volyymiltaan lopulta aika hyvällekin tasolla, mikä auttaa paljon. Eipä siinä, varsin kelpo portteri ja mukava ensikosketus mielenkiintoiseen panimoon.

Pisteet: 34/50

Sonnisaari Hereford

$
0
0
Sonnisaari Hereford
  • Tyyli: English Pale Ale
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Sonnisaari, Oulu, Suomi
Se oli blogikollegani Tuopillinen, joka ehti oululaisten Herefordia sosiaalisessa mediassa ensimmäisenä kehumaan. Tai itse ainakin havaitsin koko tuotteen olemassaolon vasta tuon kuvapostauksen kautta. Tieto Jounin brittirakkaudesta takaraivossani totesin, että tämän parempaa suositusta tuskin hetkeen voi saada, joten nappasin pullollisen kehuttua English Pale Alea matkaan heti tilaisuuden tullen. Sitä piti Jyvässeudulla toki hetki odottaa, mutta vihdoin sitä löytyi Länsiväylän olutmaailmasta.

Hereford on tosiaan brittivetoinen Pale Ale. Viisiprosenttinen runko koostuu Pils-, Cara Pils- ja Munich –maltaista, humalointi hoituu Magnumin ja Hallertauer Mittelfrühin voimalla. Mukavaa brittitunnelmointia lopulta aika kuivassa, mutta sopivan tasapainoisessa ja aukottomassa paketissa. Herkullinen suoritus.
Britti pale ale lähestyy makuaistia kohteliaasti - kuten kello viiden teen etiketti vaatii. Sitten jossain vaiheessa jalkapallohuligaanimainen humalarynnäkkö ottaa luuloa pois niin että kitalaessa kilisee. No ei vaiskaan. Ei se niin pahoin pure.
Sonnisaari Hereford
Pähkinän ruskea, oranssinen ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu on hyvä. Selvä britti, heh. Keksimäistä mallasta, toffeetakin - pähkinää, kevyttä maustetta ja kukkaista yrttiä. Maltaan makeuteen yhtyy kypsää kuivahedelmää ja kyllähän tämä hienosti toimii. Muhevin terä tosin kaikkoaa pienen odottelun myötä.

Maussa meno sen sijaan pysyy syvänä pidempään. Toki tästä esbiversiointiakin mieluusti maistaisi, mutta onhan vain hienosti toteutettu brittijuoma. Pähkinää ja kuivaa mausteisuutta, keksimäistä mallasta ja keskitummaa kuivahedelmää. Lopussa yrttistä, hieman sitrusmaista purentaa, aika voimakkaasti kuivuuteen kääntyvää tunnelmaa. Ai että, toimii.

Pisteet: 35/50

Kakolan Vautsi Raspberry Sour Ale

$
0
0
Kakolan Vautsi Raspberry Sour Ale
Metsien ja pellonlaitojen marjasato näkyy osoittautuvan melko runsaaksi, ainakin mitä juhannuksena meidän mökkiseudulla pusikoita tihrustelin. Metsän antimet kuuluvatkin olennaisena osana kesäiseen mökkeilyyn, mutta myös oluella on paikkansa näissäkin puuhissa. Kesäisiin rientoihin hyvin istuvia juomia löytyy tätä nykyä jo vino pino, mutta aina sekaan uuttakin mahtuu. Etenkin, kun siitä peruslinjasta hivenen poiketaan. Tästä saadaankin mainio aasinsilta alussa mainittuihin marjoihin....

Turussa keväällä toimintansa aloittaneen Kakola Brewing Co.:n olutkolmikko matkasi käsiini jo melko tuoreeltaan ja näistä Hurlum sekä Riemu tuli testattua kutakuinkin samointein. Vadelmaisen hapan Vautsi jäi tarkoituksella odottelemaan marjakauden aloitusta, mutten malttanut kurkata korkin alle hieman etuajassa.

Vautsi on Kakolan ensimmäisten erien oluista ehkä se itselleni eniten kehuttu ja kuulosti maltillisen vahvuisena sourina muutoinkin mielenkiintoiselta tuttavuudelta. Onhan näitä kevytsoureja saatavilla jo aika paljonkin ja niitä mahtuu myös tuonne mainittujen kesäriento-oluiden joukkoon, mutta Vautsin vadelmaisuutta ei ole vielä hirveämmin vastaan tullut. Siksipä kehtasin tuota erottuvuus-aspektia alussa käyttää. Tämä nimittäin toimii ja aika hienosti sen tekeekin. Happamuus on toki säädetty ehkä hivenen alakanttiin, mutta marjaisuus on aidosti puhuttelevaa ja voimakkuudeltaan osuvaa.

Kakolan Vautsi Raspberry Sour Ale
Punaisen marjainen, hieman ehkä haalea ja suht kevytvaahtoinen souri. Tuoksu on oikeastaan kuin vadelmaämpäriä pusikossa nuuhkisi. Aika mehukas ja mehevä, kesäinen ja rehdin marjaisa.

Maku on hyvä, aika helppo, mutta hyvä. Vadelmaa löytyy ja sitä on paljon, happamuuttakin on, mutta sitä voisi olla enemmänkin. Takaa tulee pientä kirsikkaista syvyyttä, mutta myös marjaisaa kitkeryyttä. Ei haittaa, hemmetin juotavissa oleva, raikas ja mutkaton vadelmasour, joka uponnee vähän enemmänkin olutta karsastavalle, mutta toimii hörhömmällekin konossöörille. Tykkään, aika paljonkin.

Jos mä satokaudella sanon meneväni vattuun ja palaan ilman saalista, niin tätä minä oikeasti olen siellä puskassa ollut hörppimässä.

Pisteet: 37/50

Lehe x Cool Head Three Pleasures: Bread

$
0
0
Lehe x Cool Head Three Pleasures: Bread
Tallinnan SIPistä taisi tämä rajat ylittävää yhteistyötä ilmentävä Doppelbock löytyä. Virolaisen Lehe ja Tuusulan panimodistrictiltä ponnistavan Cool Headin kolmen Doppelbockin olutsarja oli itseltäni mennytkin kokonaan ohi, joten pitihän se kolmikosta kutkuttavin mukaan valita.

Three Pleasures –saaga koostuu tosiaan kolmesta tuotteesta, joiden pohjana toimii rukiisen maltainen Doppelbock. Nyt maistelussa oleva Bread on ruislimppuista mallasjuomaa sen syvimmässä merkityksessä, kun taas Whiskey esittelee viskitynnyrin vaikutusta samanmoisen oluen makumaailmaan. Myös vastapaahdettujen kahvipapujen kanssa valmistettu Coffee kuulosti hyvältä, mutta jotenkin tämä olutsarjan perusversio kiinnosti kuitenkin eniten.

Ja kyllä muuten kannatti mukana raahata! Rukiistahan myönnän pitäväni kuin hullu puurosta ja tuhdin tummien lagereiden makumaailma jo itsessäänkin on ehkä parasta mitä olutmaailma keskimäärin tarjoaa. Lähtökohdat hutilyönnille olivat siis jo varsin olemattomat, mutta kehtaan silti väittää, että lopputuloksen suhteen kunnaristakin puhuminen on vähättelyä… Hieno olut!
It has been a long day, hiking on snaking trails through the wilderness. Forests filled with the scent of pine resin, crystal clear streams and intoxicating aroma of bog flowers. In such evening, a piece of bread, shared among friends next to campfire can taste like best thing it the world.
Lehe x Cool Head Three Pleasures: Bread
Tummanruskea, aika kaunis olut. Tuoksu on hyvin leipäinen, ruisleipäinen ja näin. Hemmetin hyvä siis. Siirappinen ruisleipä henkii vahvaa doppelbockmaista tunnelmaa ja saa vastapainokseen toimivaa, kuivaa pähkinää ja mausteisuutta, rukiin rustiikkisempaa puolta. Syvä, puhutteleva.

Ja se maku. Ei hyvänen aika. Jos sen jokapäiväisen leipänsä tässä muodossa kehtaisi nauttia, niin eihän tässä kahta sanaa olisi. Rukiisen rustiikkinen, hivenen mausteinen, syvän limppuinen ja paahtuneen siirappinen olut kaikessa kauneudessaan. 

Keskirunsaan yrttistä katkeroa ja kuivaa mausteisuutta tehosteena, täydellisyyttä hipovaa ruishörhön ihastusta palkintona. Tykkään ja kovaa.

Pisteet: 41/50

Vehniän Juhannussahti 2018

$
0
0

Vehniän Juhannussahti 2018

Tämänvuotinen juhannus sai mieluisaa jatkoa vielä heinäkuun porteillakin, kun Vehniän virallinen juhannussima tavoitti allekirjoittaneen. Logistinen yhteys oli juhannusliikenteen vuoksi hivenen solmussa, joten juhlajuoman toimituksen annettiin suosiolla odottaa pyhien pöhinän laantumista ja samalla itse juomakin sai muutaman lisäpäivän tasapainon löytämiseen. Odotus kieltämättä kannatti, sillä tämän vuotinen juhannussahti oli kenties parasta, mitä Vehniältä on lasiini saakka päätynyt.

Jalojuoman vahvuudeksi muodostui tällä kertaa maltillisen toimiva 7,2% ja seuraavaksi tulilla kuuluu olevan Laukaan pitäjää edustamaan lähtevä SM-kisasahti. Näistä lähtökohdista onkin hyvä lähteä kisaamaan, sen verran suunmukaista ”protoerää” oli nimittäin tarjolla.

Sain samassa toimituksessa myös pullolliset paikallista omenasiideriä ja APAa eli Vehniällä valmistuu nyt sahdin lisäksi myös kotiolutta ja artesaanisiideriä. 6,1-prosenttinen Vehniä Pale Ale myötäilee Fat Lizardin California Pale Alen reseptiikkaa ja on tiettävästi ensimmäinen gluteeniton kotikeitos, mitä pääsen maistamaan. Tuo kaksikko jää kuitenkin odottamaan lomapuuhia, sillä nyt puhutaan sahdista:

Vehniän Juhannussahti 2018
Taas aika tumma, ohuelti oranssinen ja soljuva sahti. Tuoksu on muheva. Kypsää banaania, tummaa toffeeta ja paljon maltaisuutta. Makeanlainen, hivenen mausteinen ja syvälinjainen.

Maku on hieno. Se ei ole tuoksun mitoissa makeuden suhteen, vaikka toffeista maltaisuutta ja tummunutta banaania etenkin alussa riittääkin. Rukiinen, rouhea kuivuus ja mausteisuus antavat sahdille oman, hyvänlaisen leimansa ja myös kataja pääsee esiin lopussa, josta suht tarraavaa katkeruuttakin löytyy. Huulet tahmaantuvat ja jälkimaku lämmittää... Oikein hyvä.

Joutuuko taas käyttämään fraasia, ”kenties Vehniän parasta antia tähän mennessä”, vai miten sen yleensä olen muotoillutkaan. Homma on joka tapauksessa otettu hienosti haltuun ja sahti on ensiluokkaista.

Pisteet: 42/50

To Øl Sur Citra

$
0
0
To Øl Sur Citra
Ever had a pale ale and thought “this is great, but I wonder if it could be a bit tart?” Well now you can have it. Continuing our experimental “Sur” series of beers, we present to you a Single Hopped American Pale Ale, using Citra, with a soured mash to bring a tart, refreshing drink to your lips.
Alkon hyllystä tosiaan löytyy tällainen aika nättiin pakettiin purkitettu, tyystin Citralla humaloitu hapan-APA. Sour pale dry hopped with Citra, sanoo tölkin kylki ja sitäpä se sisältökin aika pitkälle tarjoilee. Sur Citra on tosiaan osa jo reilun kourallisen kokoiseksi kasvanutta Sur *sijoita esimerkiksi humalalajikkeen nimi tähän* -olutsarjaa. Se on myös kauppavahvuinen, kuten yllättävän monet muutkin Alkon viime aikojen uutuudet.

Töllin oluita ei olekaan pitkään aikaan tullut maisteltua, mikä vähän ihmetyttää, sillä pääsääntöisesti sen tuotokset ovat olleet hyvin toimivia. Sur Citra ei tosin tuota linjaa onnistu jatkamaan, sillä olut on selvästi rakennettu liiaksi yhden ajatuksen varaan, muttei riittävän itsevarmalla tavalla. Ujoksi pyristelyksi tämä siis jäi…

To Øl Sur Citra
Aurinkoisen oranssinen, samea ja kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksu on sitrusmaisen mehumainen ja humalpohjan ansiosta myös ipamainen. Ehkä siellä semmoista enteilevää happamuutta löytyy, mutta melko mieto tuo tuoksu kaiken kaikkiaan on.

Maku antaa enemmän. Mutten niinkään välitä siitä. Sitruksinen humalointi saa seurakseen sitruunasta puristettua ja raastettua happamuutta, eikä kokonaisuus oikein muuta tarjoilekaan. Happamuus on hieman kädenlämpöistä luonteikkaampaa, mutta silti liian vaatimattomalla tasolla liikutaan. Joko kunnolla tai ei ollenkaan, eikö? Kesäänhän tämä istuu ja raikkaus on kohdillaan, mutta näh. Ei iske.

Pisteet: 26/30

Beck’s Blue Non Alcoholic

$
0
0
Beck’s Blue Non Alcoholic
Olutharrastajan elo voi paikoin olla hyvinkin holitonta. Heineken 0,0 on pitänyt vakaasti paikkansa kellaristin virallisena palautusjuomana eli polkujuoksu- ja puulaakifutisharjoitteluun on haettu oppia Saksan talviolympiajoukkueen metodeista. Alkoholitonta oluttahan hyö kuuluivat viimekarnevaaleissa kovasti kuluttavan, joten miksen sitten itsekin ottaisi ammattilaisvinkkejä käyttöön?

Beck’sin alkoholiton Blue on jäänyt tähän saakka testaamatta lähinnä siksi, että perus-Becksi on aika pahaa. Jostain syystä luottoa Heinekenin 0,0:aan kuitenkin löytyi, vaikka pahaahan se perus-hainienkin on. Jännä. Bönthörin nolla-pile-nolla –testi tuli kuitenkin luettua ja siinä suhteellisen paljon kehuttu Beck’s jäi mieleen kummittelemaan: Entä jos sitä sittenkn…? Ensisaalistus meinasi kuitenkin saada hassun päätöksen, kun paikallis-Lidlin hyllyttäjä oli nostanut Bluen hyllypaikalle viisiprosenttista normi-Becksiä. Tottumattomalle meinasi käydä lapsus, mutta onneksi tuli etikettiä vähän tarkemmin tarkasteltua.

No löytyihän sitä sitten viimein oikeassakin muodossa. Testitilanne oli holittomille oluille tuttu eli hellepäivän pallopelien jälkeinen sohvalla kötöstelyhetki. Ja hyvinhän tuo muuten toimi. Hinta Heinekenin serkkuun on kutakuinkin sama eli loppukesän palautumiseen saatiin nyt kaivattua variaation mahdollisuutta.

Beck’s on brändinä muuten Saksan eniten viety olutmerkki, mikä ainakin meikäläisen pääsi yllättämään. Eipä asiaa sinällään ole koskaan kyllä tullut edes pohdittua ja toisaalta, mikäpä muukaan se voisi olla? Bremeniläispanimo on tätä nykyä osa InBev-konsernia ja tuotteita kaupitellaan 120 maassa eli aika kattavasti. Aikamoisen tuottoisa on siis panimon käyttämä jääkautinen lähde…

Beck’s Blue Non Alcoholic
Vaalean viljava, kirkas ja aika kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksu on hieno. Ruohoinen, hivenen yrttinen humalointi on esillä hyvin ja se raikastaa vaalean virkistävää tunnelmaa hienosti. Vaikuttaa aika hyvältä.

Myös maku on raikas, vaikkei humalointi aivan tuoksun mittoihin ylläkään. Aika tasapainoinen, raikas ja hyvänmakuinenkin holiton. Menisi sokkona varmasti ohi useammastakin salkkulagerista. Vahva haastaja Heinekenin 0,0:lle, vaikka turhaa makeutta alkaakin puskemaan jääkaappilämmön hälvetessä.

Pisteet: 27/50
Viewing all 2031 articles
Browse latest View live